Klastr bude vyrábět tři druhy energií najednou

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Moravskoslezský energetický klastr, který mimo jiné připravuje energetickou koncepci kraje, hlásí, že nově připravuje k uvedení do provozu zařízení, které bude vyrábět tři druhy energií najednou. Odborně se takové výrobě říká trigenerace. Na projektu spolupracuje klastr se společnostmi Phoenix-Zeppelin, Menergo, Dalkia a SBU Plastics.

Projekt je postaven na instalaci kogenerační jednotky spalující zemní plyn s tím, že vyrobená elektrická energie bude spotřebována přímo v areálu zákazníkem SBU Plastics. „Dalším produktem je tepelná energie, která bude akumulována v akumulační nádobě tak, aby byl provoz maximálně efektivní. Výroba je navíc ohleduplná vůči životnímu prostředí,“ uvedl prezident Moravskoslezského energetického klastru Zdeněk Duba.

Akumulovaná tepelná energie bude postupně po celý den spotřebovávána v absorpčním chladiči, který na základě chemického procesu transformuje tepelnou energii na chlad, který bude opět spotřebováván zákazníkem. Vyrobený chlad bude použit pro chlazení lisů na plasty. Vzhledem k tomu, že budou vyráběna tři média, tak se použitá technologie nazývá trigenerací.

Cílem projektu je ověřit možnost použití technologie trigenerace v průmyslových objektech pro technologické odběry, které jsou většinou konstantní v průběhu dne, měsíce i roku.

Vizí klastru je zajistit do deseti let pro Moravskoslezský kraj, jakožto druhý nejvyspělejší průmyslový pól v České republice, energetickou soběstačnost v souladu s trvale udržitelným rozvojem.