Kontrakt v Číně za miliardu. Škoda Electric tam dodá motory pro metro

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: Skoda Transportation

Čínské město Su-čou budou křižovat soupravy metra, které vybaví elektrickými pohony a motory plzeňská Škoda Electric. V sedmimilionovém městě získala kontrakt za více než 1,1 miliardy korun. První soupravy budou sloužit na nové lince číslo 4 příští rok, hlavní dodávky se uskuteční v letech 2015 a 2016.

V Su-čou má Škoda Electric už čtyři roky výrobní základnu v rámci své česko-čínské firmy Škoda Kingway Electric. Jde o společný podnik plzeňské Škody Electric a čínské společnosti Jiangsu Kingway Transportation zaměřený na dodávky kompletních trakčních pohonů, trakčních motorů a dalšího zařízení.

„Podíleli jsme se již na dodávkách kompletních výzbrojí vozů metra pro linku číslo dvě, dodali jsme zařízení pro 23 pětivozových souprav metra. Jednalo se o historicky první průlomový kontrakt na čínském trhu v novodobé historii Škodovky,“ uvedl generální ředitel Škoda Electric Jaromír Šilhánek. Dodal, že soupravy slouží v provozu s cestujícími od přelomu roku.

Škodovka vyhrála také tendr na dalších 17 kompletních výzbrojí pětivozových souprav metra. „První sady dodávek pro tyto vozidla jsou již dokončené,“ uvedl Šilhánek. Su-čou se totiž rozhodlo prodloužit trasu metra a vypsalo tendr na další vozidla.

Nejnovější dodávka zařízení pro čtyřicet souprav metra má jiný technický koncept, než měly předchozí série. „Chystané soupravy jsou delší, šestivozové, nikoliv pětivozové jako dosud. To přináší řadu významných technických úprav a vyjadřuje to i neustálý růst, který v Číně probíhá. Je potřeba přepravit stále více cestujících, proto se prodlužují nejen soupravy metra, ale zvětšují se například i nástupiště jednotlivých stanic,“ konstatoval vedoucí obchodního úseku divize Pohony Škoda Electric Jaromír Hájek.

Miliardové tramvaje

Mateřská Škoda Transportation podepsala loni v červnu kontrakt s čínským gigantem, firmou CSR Sifang. Poskytla jí desetiletou licenci k technologiím na výrobu až 400 tramvají Škoda ForCity (15T), které jezdí v Praze. Čínská firma přitom hodlá využít boomu kolejové dopravy v zemi, kde je na 160 měst s více než milionem obyvatel. Na jejích prodejních úspěších přitom závisí i výnosy Škodovky.

Hodnota zakázky může dosáhnout až pěti miliard korun. První prototyp, vyrobený nedávno v Číně, už tam jezdí a CSR už začala vozidlo nabízet na tamním trhu. Pro českou firmu je to první velká licence prodaná do zahraničí.

Mezi největší loňské zakázky, které Škoda Transportation podepsala, patří například dodávka vlaků včetně lokomotiv německým drahám DB Regio. Hodnota kontraktu je přes 2,6 miliardy korun. Za stejnou sumu dodá do tureckého města Konya 60 tramvají. Dalších 15 tramvají a osmdesát trolejbusů půjde do Bratislavy za 2,1 miliardy. Bulharská Sofie koupí 50 vozů za téměř 700 milionů.