Košice hledají náhradu za ukrajinskou rudu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Košický U. S. Steel si není jistý dodávkami ukrajinské železné rudy, na které je podnik s jedenácti tisíci zaměstnanci závislý. Jedná proto s americkými partnery. Změna dodavatele by měla dopad i na slovenské železniční Cargo.

Dvě třetiny suroviny, kterou košické železárny potřebují k produkci ocele, pochází z ukrajinských měst, například z Krivého Rogu. Už v době kyjevských protestů byli Košičané ve střehu. Po ruské anexi poloostrova Krym je situace ještě napjatější. „V těchto dnech velmi pozorně sledujeme dění na Ukrajině. Jsme v pravidelném kontaktu s našimi dodavateli a zákazníky,“ tvrdí mluvčí U. S. Steel Košice Ján Bača.

Jediný den výpadku dodávek z Ukrajiny by pro oceláře znamenal ztrátu ve výši několika milionů eur. Podnik proto hledá alternativy dodávek. „Pracujeme na záložním plánu,“ pokračuje Bača.

Ze společnosti unikly informace, podle nichž se jedná se severoamerickými partnery. Do pozoru se tak postavil i slovenský železniční přepravce Cargo, který do Košic z východu vozí 11,8 milionu tun rudy ročně. Kontrakt je pro něj klíčovou zakázkou. Kdyby se železárny rozhodly vozit rudu z Ameriky, o obchod by přišel. Surovina by se přivážela z polských přístavů vozy polského PKP Cargo. Ten již vloni získal část dovozu do Košic. V médiích se objevila informace, že v budoucnu Poláci počítají s dvaceti procenty dodávkových zakázek pro košické železárny.