Královopolská v prvním pololetí zvýšila tržby o desetinu

Strojírna Královopolská letos v prvním pololetí 2012 zvýšila tržby o 11 procent na 357 milionů korun.

Strojírna Královopolská letos v prvním pololetí 2012 zvýšila tržby o 11 procent na 357 milionů korun. Zdroj: ctk

Strojírna Královopolská letos v prvním pololetí zvýšila tržby o 11 procent na 357 milionů korun. „Je to obdobný výsledek, jakého jsme dosáhli loni,“ řekla předsedkyně dozorčí rady Hana Halasová. Za celý letošní rok firma plánuje tržby 750 milionů a zisk 20 milionů korun.

výrobu letos táhnou zejména aparáty pro chemický a energetický průmysl, které se na obratu podílejí 56 procenty. Výroba těžkých mostových jeřábů pro metalurgické provozy a ocelových konstrukcí má zbývající podíl. V loňském roce byl poměr opačný. Firma zhruba dvě třetiny produkce vyváží. Přibližně 35 procent výroby směřuje do ČR, dál následuje Rusko s 18 procenty, Venezuela s 13 procenty a Bělorusko s osmi procenty. „V letošním roce se mezi naše významné zákazníky zařadily společnosti, jako jsou Alstom, BTG Slovakia, Škoda Power, ArcelorMittal, Naftan Novopolocka a další,“ upřesnila Halasová. Podle Halasové snaha o rozšíření výroby a odbytu firmy naráží na to, že na trhu chybějí pracovníci řady profesí, které jsou pro ni nepostradatelné. „V brněnském regionu je poměrně velké zastoupení strojírenské výroby. Školství ale není schopno doplnit odborný personál,“ postěžovala si Halasová.

Historie Královopolské se začala psát před 120 lety, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod jménem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu.