Křetínského EPE získala miliardu eur. Největší úvěr v historii českého bankovnictví

Doly společnosti EPE

Doly společnosti EPE Zdroj: EPE

Společnost EP Energy podepsala smlouvu o bankovním financování ve výši jedné miliardy euro - největší úvěr v historii poskytnutý české společnosti.

Společnost EP Energy, dcera Energetického a průmyslového holdingu (EPH), získala od konsorcia bank úvěr ve výši miliardy eur (25 miliard korun). Je to největší úvěr pro korporaci na českém trhu, uvedl to mluvčí EP Energy Martin Maňák. Účelem úvěru je zajištění konsolidovaného financování skupiny společností ovládaných EPE.

Jedná se o největší bankovní úvěr poskytnutý v České republice korporátnímu subjektu. Úvěr byl poskytnut výhradně bankami působícími v České republice a jeho velikost mění pohled na výši úvěrové kapacity českých bank.

Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank Czech Republic uvedl, že UniCredit byl výhradním koordinátorem financování, jehož aranžováním bylo pověřeno pět bankovních ústavů - Česká spořitelna, ČSOB, ING, Komerční banka a UniCredit.

Na Úvěru se dále podílely jako financující ústavy banky Citibank, Commerzbank, HSBC, Raiffeisenbank, RBS a Volksbank.

EPE je stoprocentní dcerou společnosti EPH a vlastní většinu skupinových aktiv z oblasti energetiky. Skupin zaujímá významnou pozici na českém energetickém trhu a sdružuje více než 30 společností operujících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla, distribuce tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

EPH společně vlastní finanční skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský. EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia.

Za rok 2011 vykázala EPE souhrnné tržby ve výši 39,4 miliardy korun a konsolidovaný provozní zisk dosáhl výše 7,2 miliardy korun. Skupina zaměstnává přibližně 6200 lidí a je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v České republice.