Křetínského EPH má za sebou rekordní pololetí. Společnost vydělala meziročně o 60 procent víc

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: EP Energy

Elektrárna Opatovice
Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
EP Cargo ze skupiny EPH
EP Produzione - dceřiná společnost skupiny EPH, která provozuje zařízení na výrobu elektrické energie v Itálii
6
Fotogalerie

Jedna z největších tuzemských skupin, energetická společností EPH, v prvním pololetí zrychlila svůj růst. Tržby jí vzrostly meziročně z 5,7 na rekordních 15,1 miliardy eur, v přepočtu 371 miliard korun, a provozní zisk (EBITDA) povyskočil o 60 procent na přibližně 1,7 miliardy eur, tedy zhruba 41 miliard korun. Informace vyplývají ze zveřejněné neauditované konsolidované zprávy.

Hlavní příčinou lepších výsledků jsou podle skupiny vysoké ceny energií na burze, což dokládají i zlepšená čísla konkurence. Například největší tuzemský výrobce elektřiny ČEZ v prvním pololetí dosáhl provozního zisku 59,3 miliardy, což je o 27,7 miliardy více než loni.

EPH zároveň těžila z aktivit v oblasti obchodu s plynem nebo přepravy a prodeje elektřiny, dodává mluvčí skupiny Daniel Častvaj. „Nejdůležitějším faktorem byly sice ceny energií, nutno ale říci, že se burzovní ceny do hospodaření EPH zdaleka plně nepropisují. Jejich vliv byl omezený,“ říká Častvaj.

Fiala: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu. Pro domácnosti bez omezení spotřeby

Video placeholde
• ČTK

„EPH – stejně jako všechny ostatní energetické firmy – prodává velké množství své produkce dopředu, což znamená, že ceny dodávek v letošním roce byly z větší části zafixovány loni. Průměrná prodejní cena tak byla v prvním pololetí významně nižší, než jsou aktuální spotové ceny na burze,“ vysvětluje Častvaj.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!