Křetínského EPH vyčlenil část Pražské teplárenské, spekuluje se o prodeji

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Energetický a průmyslový holding (EPH) jako většinový akcionář vyčlenil část akciové společnosti Pražská teplárenská. Jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy se sdruží do společnosti PT měření, rozhodla o tom dnes valná hromada společnosti. Podle některých informací z hlavního města Prahy, které je menšinovým akcionářem, může jít o přípravu na prodej části společnosti.

O možném prodeji zastaralých kotelen, které potřebují významnou investici, mluvili pražští radní už loni. Tehdy o koupi projevil zájem menšinový akcionář, společnost Dalkia.

Praha, která prostřednictvím Pražské teplárenské Holding ovládá zhruba třetinu Pražské teplárenské, a pro kterou by podle odhadů mohl obchod přinést zhruba dvě miliardy korun, se k tomu oficiálně nevyslovila. Odštěpení firmy se ale radní nebrání. Na úterním jednání jej totiž podle informací ČTK schválili.

Pražská teplárenská
Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T. Pražská teplárenská zásobuje teplem zhruba 265 tisíc pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky. Dodává také elektrickou energii. Firma disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů.

O vyčlenění části firmy na žádost většinového akcionáře jednala už ve středu valná hromada Pražské teplárenské Holding, jejíž souhlas je k podobnému kroku nezbytný. EPH jako hlavní akcionář drží v Pražské teplárenské zhruba tři čtvrtiny akcií, o zbytek se dělí Praha s drobnými akcionáři.

V textu určeném pražským radním se píše, že vznik ET měření nebude mít na akcie vlastníků žádný vliv, majitelům zůstanou stejné podíly v nově vznikající společnosti stejně jako v Pražské teplárenské. V materiálu je ovšem zároveň zmínka o „případné změně akcionářské struktury“ PT měření.

Kromě vyčlenění dnes valná hromada odsouhlasila i účetní závěrku společnosti. Podle ní dosáhla loni Pražská teplárenská dosáhla čistého zisku 794,9 milionů korun, celkové tržby činily 5,733 miliardy korun. V obou hlavních ukazatelích si ale společnost meziročně pohoršila. Tržby poklesly o 8,7 procenta, čistý zisk pak dokonce o 22,5 procenta.