Krize těžařů nekončí, předpovídá Schlumberger. Zruší dalších 11 tisíc míst

Bigorange XVIII, podpůrná loď Schlumberger pro ropné vrty na moři

Bigorange XVIII, podpůrná loď Schlumberger pro ropné vrty na moři Zdroj: Keld Gydum, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5 dk)

Největší světový poskytovatel služeb v ropném průmyslu Schlumberger hodlá v tomto roce zrušit dalších 11 tisíc pracovních míst. Spolu s dříve oznámenými kroky jich tak letos plánuje zrušit 20 tisíc, což je asi 15 procent celkové pracovní síly. Schlumberger o chystaném propouštění informoval společně s hospodářskými výsledky za první čtvrtletí. Firma se připravuje na dlouhodobější útlum těžební činnosti a další tlak na ceny.

Schlumberger poskytuje těžební technologie a zařízení ropným a plynárenským společnostem. Američtí producenti ropy z břidličných hornin by kvůli možnému dalšímu propadu cen ropy mohli opět snižovat náklady, což by znamenalo další ránu pro odvětví souvisejících služeb.

Firma nyní očekává, že zotavení těžební aktivity v USA nastane později. Zopakoval také své dřívější varování, podle nějž jsou časy masivních výdajů v odvětví břidličné ropy v USA kvůli klesajícím cenám ropy možná nadobro pryč, a snížil plán kapitálových výdajů pro tento rok z původních tří miliard na 2,5 miliardy dolarů.

„Přepokládáme také, že oživení aktivity zdaleka nedosáhne na původní úroveň,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel Paal Kibsgaard.

Vývoj cen ropy WTI

Firma ve čtvrtek večer oznámila, že příjem v prvních třech měsících roku jí klesl o skoro devět procent na 10,3 miliardy dolarů. Čistý zisk klesl o 39 procent na 975 milionů dolarů (24,8 miliardy korun).

Očištěný zisk dosáhl 1,06 USD na akcii a překonal odhad analytiků, kteří v průměru počítali s částkou 89 centů na akcii. Akcie firmy v prodlouženém obchodování přidávaly skoro tři procenta.