Krize v Rusku a na Ukrajině Hamé nezastavila, tržby rostou

Výroba kečupu v Hamé

Výroba kečupu v Hamé Zdroj: Martin Siebert, Euro

Potravinářská společnost Hamé v letošním prvním pololetí meziročně zvýšila tržby o 14 procent na 2,9 miliardy korun. P5ispěl k tomu hlavně růst tržeb v Česku a na Slovensku, kde firma posílila po akvizici výrobce majonéz Doma Prešov. Kvůli politické situaci se firmě hůře dařilo v Rusku, kde jí klesly prodeje o devět procent, a na Ukrajině, kde spadly o 90 procent.

„Věděli jsme, že kvůli politicko-ekonomickým turbulencím budeme čelit zhoršování situace na ruském trhu a zejména na Ukrajině. Na Ukrajině jsme spadli na desetinu loňských tržeb, ale v této zemi chceme i nadále zůstat, protože perspektivnosti ukrajinského i ruského trhu do budoucna věříme,“ uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Firma plánuje vyvážet kojenecké výživy i do střední Afriky, například do Beninu, Ghany nebo Nigérie. Poprvé také vyvezla své zboží do Vietnamu.

„Očekávám, že tržby Hamé za celý letošní rok překročí hranici šesti miliard,“ dodal Štrupl. V loňském roce stouply společnosti tržby o osm procent na 5,548 miliardy korun. Hamé v Česku a na Slovensku převzala distribuci těstovin a omáček Panzani, což jí podle ředitele ročně zvýší tržby o 200 milionů korun.

Letos dvě nové linky

Největší podíl na tržbách měly trvanlivé masové výrobky jako paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Tento segment podle firmy vzrostl meziročně o 11 procent. Rostly i prodeje chlazených hotových jídel a zeleninových produktů.

Tuzemská média již určitou dobu spekulují o tom, že o firmu, kterou vlastní islandsko-lotyšský fond Nordic Partners, má mimo jiné zájem fond Hartenberg, patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO). „Prodej se stále neuskutečnil a z pozice managementu to nechci ani nijak komentovat,“ uvedl Štrupl. Ten zároveň popřel spekulace o dluzích firmy. Naopak podle něj za firmou stojí pozitivní čísla, se kterými stoupá i očekávání akcionářů. Čistý zisk však nezveřejnil, roste však podle něj „proporcionálně“ k tržbám.

Hamé má v Česku sedm výrobních závodů, po jednom v Rumunsku, na Slovensku a v Rusku. Letos plánuje investovat do svého rozvoje 170 milionů korun. V Kunovicích na Uherskohradišťsku již začíná fungovat nová linka na výrobu kečupů bez konzervantů, v jihomoravském Podivíně startuje výroba nových druhů kojeneckých nápojů a sirupů. Podobný obnos firma investovala i loni.