Kurdové našli zákazníka pro svou ropu, Irák hrozí odplatou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: U.S. Navy - Wikimedia Commons

V Izraeli dnes vyložil svůj náklad první tanker s ropou pocházející z nového ropovodu, který přepravuje surovinu z iráckého autonomního Kurdistánu do tureckého přístavu Ceyhan. Iráčtí Kurdové začínají ve velkém vyvážet ropu, aby získali větší finanční nezávislost na Bagdádu a válkou rozvraceném Iráku. Nezávislý kurdský vývoz je ale trnem v oku ústřední vládě, která za to hrozí Kurdům právními kroky.

Tanker SCF Altai dorazil do izraelského přístavu Aškelon v pátek ráno a později začal vykládat, uvedly zdroje agentury Reuters. Správa přístavu informaci odmítla komentovat a vyjádřit se ke zdroji a kupci tohoto nákladu odmítlo i izraelské ministerstvo energetiky.

Není jasné, zda kurdská autonomní vláda prodala ropu přímo kupci z Izraele, nebo někomu jinému. Náklady ropy se často přesouvají z jedněch rukou do druhých, než se dostanou ke skutečnému kupci.

Spojené státy, které jsou nejbližším spojencem Izraele, Kurdy v jejich nezávislých prodejích ropy nepodporují a případné kupce varují před přijímáním těchto dodávek. Izraelskou vládu ale v poslední době poplašily známky sbližování mezi USA a Íránem, který se deklaruje jako největší nepřítel židovského státu. Podle vládních činitelů má Izrael navíc velký zájem na rozvoji dobrých vztahů s Kurdistánem.

Izrael nemá co ztratit

První tanker z Ceyhanu s ropou z nového kurdského ropovodu vyplul už v květnu a zdálo se, že se vydává směrem do USA. Později se ale otočil k Maroku, kde nyní kotví, ale marocké úřady nedovolují vyložit jeho náklad pro místní rafinerii. Druhým tankerem, který naložil kurdskou ropu, byla minulý týden loď United Emblem, která ji pak přečerpala poblíž Malty na SCF Altai, uvádějí neoficiální zdroje. United Emblem nyní nakládá v Ceyhanu další náklad kurdské ropy, řekl zdroj z tureckých vládních míst.

Izraelské rafinerie odebíraly kurdskou ropu již dříve, avšak v malých množstvích, která se dostala do Ceyhanu nákladními auty. Izrael nemá odběrem kurdské ropy co ztratit, protože jeho rafinerie nemají kvůli arabskému bojkotu žádné kontrakty na dovoz irácké ropy.

Kurdové vývoz nezastaví

Ropovod z Kurdistánu nyní přepravuje do Ceyhanu kolem 120 tisíc barelů ropy denně. Ministr pro surovinové zdroje iráckého autonomního Kurdistánu Aští Havrámí chce do konce roku export zvýšit na 400 tisíc barelů za den.

Ministr Havrámí v úterý prohlásil, že Kurdistán bude pokračovat v exportu ropy a díky příjmům z něj splní letošní rozpočtové cíle. Vláda v Bagdádu podle něj letos přestala kurdským provinciím platit dohodnutý díl státních příjmů a předtím vyplácela pouze deset místo dohodnutých 17 procent.

Bagdád opakovaně vyzývá Kurdistán, aby neprodával ropu bez jeho vědomí a nepodepisoval samostatné kontrakty. Kurdové po vypuzení islamistů z Kirkúku získali nad tímto severoiráckým městem a bohatými ropnými ložisky kolem něj plnou kontrolu.