Kvůli levné ropě ztratil Shell čtvrtinu zisku, propustí 6500 zaměstnanců

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Britsko-nizozemská ropná firma Royal Dutch Shell zruší letos 6500 pracovních míst, tedy zhruba 6,5 procenta celkové pracovní síly. Propouštění je součástí plánu snížení nákladů kvůli nízkým cenám ropy. Levná ropa způsobila ve druhém čtvrtletí pokles zisku firmy o 25 procent na 3,9 miliardy dolarů (96,4 miliardy korun).

Firma rovněž uvedla, že v rámci snižování nákladů omezí kapitálové investice v letošním roce o další tři miliardy dolarů. Celkově tak budou letošní investice o 20 procent nižší než loni.

Plánuje také další prodej majetku, který by za období let 2014 až 2018 měl dosáhnout 50 miliard dolarů. Současně dnes firma oznámila, že prodá třetinový podíl v rafinerii Showa japonské ropné firmě Idemitsu Kosan za 1,4 miliardy dolarů.

Shell, stejně jako jiné ropné firmy, trápí pokles cen ropy. Ve druhém čtvrtletí činily ceny ropy v průměru 60 dolarů za barel. Proti prvním třem měsícům roku sice mírně stouply o zhruba pět dolarů za barel, loni však činily až 110 dolarů za barel, napsala agentura Reuters.

Příjmy z těžby ropy se ve čtvrtletí snížily o zhruba 75 procent. Tento pokles však vyrovnala divize rafinace a prodeje, jejíž zisk se více než zdvojnásobil.

Shell se v dubnu dohodla na koupi BG Group za 70 miliard dolarů, což byla zatím její největší akvizice a největší dohoda v ropném sektoru za více než deset let.