Lanex změnil majitele, za čtvrt miliardy ho koupil podnikatel Bochenek

Bolatice, vjezd do areálu společnosti Lanex

Bolatice, vjezd do areálu společnosti Lanex Zdroj: CC BY-SA 3.0: Marek Blahus; WikimediaCommons

Novým majoritním vlastníkem společnosti Lanex z Bolatic na Opavsku, která vyrábí lana a produkty z technického textilu, se stal český podnikatel Rudolf Bochenek. Většinový podíl získal od privátního fondu ARX Equity Partners. Hodnota transakce činila podle zástupců firmy devět milionů eur (téměř 250 milionů korun).

ARX působil v Lanexu zhruba šest let. Nyní se po dosažení svých cílů rozhodl firmu prodat a soustředit se na nové investiční příležitosti. „Rádi bychom pomohli v rozvoji další zajímavé české firmě,“ uvedl Tomáš Lánský z ARX Equity Partners.

ARX v Lanexu podpořil investice do nových výrobních technologií nebo založení společného podniku v Rusku a zaznamenal soustavný růst tržeb i ziskovosti. „Ke konci třetího čtvrtletí letošního roku firma vykázala dvojnásobnou marži ve srovnání s rokem 2008, kdy jsme do společnosti vstupovali,“ řekl Lánský.

Gregořica zůstává v čele firmy

„Příchod zkušeného investora v podobě ARX nám pomohl upevnit pozici v Česku a expandovat nejen v rámci Evropy,“ vysvětlil generální ředitel a šéf představenstva Lanexu Rudolf Gregořica. Ten je jedním z původních akcionářů, kteří privatizovali Lanex v roce 1992. Minoritním akcionářem a v čele společnosti zůstává i nadále, což byla podmínka nového majoritního vlastníka.

Pětašedesátiletý podnikatel Bochenek je známý především v souvislosti s dolnobenešovskými Štěrkovnami. V roce 2008 je od něj získala stavební firma Strabag. Byl také členem dozorčí rady společnosti VOKD. Podle údajů v obchodním rejstříku nyní působí v několika společnostech, například v PF Plasty či strojírenské Lucco.

Výrobce vysokopevnostních lan

Lanex vyrábí produkty na bázi technických textilních materiálů, například vysokopevná polypropylenová vlákna, sloužící k různým aplikacím v technickém textilu. Nosným sortimentem jsou lana určená pro horolezectví, prostředky osobního zabezpečení výškových prací například pro hasiče, záchranáře, armádu, lana pro jachting a lodní dopravu, speciální lana pro papírenské stroje a mnoho dalších segmentů.

Většinu své produkce Lanex vyváží, nejvíce do Německa. Má dceřiné společnosti v Polsku a Rusku. V roce 2013 dosáhl konsolidovaných tržeb 799 milionů korun, což byl oproti předchozímu roku nárůst o 6,1 procenta. Firma zaměstnává okolo 350 lidí.