Lesy zrušily tendr na on-line prodej dřeva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Prodej dřeva vytěženého v lesích spravovaných Lesy ČR přes aukce možná nabere zpoždění. Státní podnik totiž zrušil veřejnou více než čtyřletou zakázku s odhadovanou cenou 14,5 milionu korun, v níž chtěl vybrat firmu právě pro provozování elektronických on-line aukcí. Na ně jako na alternativní způsob prodeje dřeva dostupného zejména menším firmám z oboru spoléhá i Dřevěná kniha neboli manuál státu určující jak má státní podnik v lesích hospodařit.

Aukce dosud zajišťovala společnost B2B Centrum, která je využívala pro prodej dříví nastojato, prodej dříví z lesních závodů a prodej těžebních zbytků. „Lesy ČR vypíší novou zakázku se stejným předmětem plnění,“ sdělil mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík, aniž by ovšem upřesnil, kdy se tak stane. Zpoždění podle něj ale nenastane, neboť nadále platí smlouva s dosavadní společností. Důvodem zrušení je podle dostupných údajů to, že Lesy ČR z účasti vyloučily – s výjimkou jediného – všechny ostatní uchazeče, protože nesplnili zadávací podmínky. Jelikož poté v zadávacím řízení zůstala k hodnocení pouze jediná nabídka, podnik byl podle nové legislativy povinen veřejnou soutěž zrušit. Do tendru se přihlásily tři společnosti - B2B Centrum, Vortal Connecting Business CZ a Foresta SG. První dvě byly vyřazeny.

Podle výroční zprávy Lesů ČR bylo předloni v elektronických aukcích prodáno 154 tisíc metrů krychlových dřeva z lesních závodů státního podniku, tedy 29 procent všeho vytěženého dříví z lesních závodů. V šesti stovkách veřejných internetových aukcí pořádaných předloni jen v listopadu a prosinci se pak nastojato prodalo zhruba 300 tisíc metrů krychlových s prodejní úspěšností 63,5 procenta. Údaje za loňský rok ještě státní firma nezveřejnila.

Podle Zdeňka Valného, šéfa Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů, tedy právě menších firem, které aukce vyhledávají, ale aukce porostů nastojato dostupnost českého dřeva pro české pily nezlepšují. „Hasit požár v hospodářských výsledcích Lesů ČR a jejich partnerů, vítězů zpackaných lesních tendrů, lze jedině přes ohýbání statistik cen surového dříví, tedy přes model valorizace cen dříví a přes aukce porostů nastojato, kde si lze hojit rány nákupem levnějšího dřeva. Musí je ale organizovat správná firma. I o to v nové kauze může jít,“ řekl Valný.