Levná ropa tlačí Repsol k úsporám, těžař propustí šest procent zaměstnanců

Rafinerie Repsolu ve španělské Cartageně

Rafinerie Repsolu ve španělské Cartageně Zdroj: Repsol

Španělská ropná společnost Repsol plánuje v příštích třech letech zrušit asi 1500 pracovních míst, což odpovídá zhruba šesti procentům celkové pracovní síly. Propouštění je součástí strategického plánu na roky 2016 až 2020, jehož cílem je učinit firmu výkonnější a zajistit její životaschopnost, oznámil Repsol v dopise zaměstnancům.

Ropné společnosti se nyní potýkají s problémy kvůli nízkým cenám ropy. Mnoho firem po celém světě již muselo výrazně snížit náklady a přistoupit k masivnímu propouštění.

Mluvčí Repsolu odmítl upřesnit, kterých aktivit se propouštění dotkne. Repsol by měl koncem tohoto měsíce zveřejnit nový strategický plán.

Firma už v posledních týdnech prodala některý majetek. Mimo jiné ve středu oznámila prodej plynárenských částí Gas Natural Distribution a Redexis Gaz za 651,5 milionu eur (17,7 miliardy korun). Minulý týden prodala za 325 milionů eur desetiprocentní podíl v provozovateli ropovodů Compañía Logística de Hidrocaruros.

Akcie Repsolu

Repsolu ve druhém čtvrtletí klesl zisk o 44 procent. Důvodem byl pokles cen ropy, který nevyrovnaly ani silnější výsledky divize rafinace.

Repsol loni koupil pátého největšího kanadského těžaře ropy Talisman Energy. Akvizice výrazně posílila těžařské aktivity Repsolu a zaplnila mezeru, která skupině zůstala po zestátnění jejího majetku v Argentině v roce 2012. Krátce po dokončení akvizice na trhu nastal pokles cen ropy, upozornil zpravodajský server Marketwatch.