Liberty odložila návrat zaměstnanců do práce o dalších šest týdnů, zkrátí jim mzdy

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat už jen 70 procent mzdy. Dosud dostávají 100 procent. Jejich návrat firma odložila o dalších šest týdnů, oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Slanina řekl, že v kolektivní smlouvě je období na vyhlášení takového opatření stanovené na šest týdnů. „V těch šesti týdnech je 30 pracovních dnů a z nich 21 dnů můžou zaměstnanci dostávat jen 70 procent mzdy. Zbytek buď budou chodit do práce, nebo budou mít 100 procent,“ řekl Slanina.

Firma podle něj změnu zdůvodnila tím, že pominul důvod, proč zaměstnanci byli doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele, a že hygienické podmínky už jsou vyřešené. „Máme stanoveno, že pokud někoho budou potřebovat do práce, musí ho zaměstnavatel informovat minimálně 72 hodin předem,“ řekl odborový předák.

Do práce v hutním podniku Liberty Ostrava nyní chodí jen zhruba 2100 z 5400 zaměstnanců. Většina provozů v huti stojí a většina zaměstnanců huti a jejího dodavatele Tameh Czech zůstává od loňského 22. prosince doma, protože se spolu firmy nedohodly na cenách a dodávkách energií. Dosud firma jejich návrat do práce odkládala vždy o týden.

Slanina už dříve řekl, že pro firmu je výhodnější, když lidé chodí do zaměstnání, i když tam nedělají svou běžnou práci. „Když jsou placeni 100 procenty z průměrné mzdy, tak je to více, než kolik je běžná měsíční mzda,“ řekl Slanina. Zaměstnanci, kteří byli doma, tak dostávali prakticky víc než ti, kteří pracovali.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji ale od prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Tameh uvádí, že mu Liberty dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun.

Krize v Liberty Ostrava

Problémy ostravské huti společnosti liberty Steel trvají od loňského léta. Soplečnost nezvládá plnit své závazky, před věřiteli ji zatím chrání roudní moratorium. Většina podniku stojí, do práce chodí jen zhruba 2100 z celkových 5400 zaměstnanců. O situaci dále čtěte:

Liberty v klinické smrti. Krize klíčového podniku je ideální příležitostí pro restart Ostravska

Guptova obhajoba u soudu: Liberty odmítla investora, který chtěl propustit většinu zaměstnanců 

Věřitelé Liberty nyní hlasují o restrukturalizačním plánu, jejž jim firma předložila. Podle soudu je věřitelů více než 1300. Mluvčí huti Kateřina Zajíčková už dříve bez podrobností uvedla, že většina věřitelů už s plánem vyslovila souhlas. V doplňujícím vysvětlení k restrukturalizačnímu plánu Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Restrukturalizační plán má dvě varianty dalšího postupu - varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne, plán B počítá s řešením bez Tamehu. Liberty uvádí, že v případě varianty A by vysokou pec, která je od loňského října v takzvaném teplém útlumu, spustila v létě a pohledávky věřitelů splatila do jara 2026. V případě varianty B by dodávky energií od Tamehu nahradily dodávky od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, podnik by vysokou pec spustil na přelomu let 2024 a 2025 a pohledávky věřitelů splatil do konce roku 2025.