Lidé nechtějí platit za recyklované materiály, generace Z to ale změní, zaznělo na konferenci

Konference o budoucnosti recyklace.

Konference o budoucnosti recyklace. Zdroj: E15 Dominik Kučera

E15 Events: Budoucnost recyklace
Konference o budoucnosti recyklace.
Konference o budoucnosti recyklace.
Konference o budoucnosti recyklace.
Konference o budoucnosti recyklace.
6
Fotogalerie

Deník E15 pořádal odbornou konferenci, která se zaměřia na současné problémy a perspektivy v oblasti odpadového hospodářství a cirkularity. Akce přinesla pohledy předních expertů z oblasti průmyslu, vlády a komunální správy na témata pokročilého využití odpadních zdrojů, regulace v oblasti životního prostředí a dosažení cirkularity z pohledu zákazníka. Mezi řečníky byli Maciej Romanów a Tomáš Herink z ORLEN Unipetrol, David Surý z Ministerstva životního prostředí a zástupci firem a měst a obcí. Pusťte si záznam konference.

Záznam konference:

V první panelové diskuzi mluvili účastníci o platformách pro pokročilé využití odpadních zdrojů. Podle Tomáše Herinka (člen představenstva Orlen Unipetrol) je předpokladem pro úspěšnou implementaci postupů funkční recyklace to, aby si jednotlivé stupně recyklace nekonkurovaly. „Pro zpracovatele je největší výzvou dobře definovaný odpadový vstup. Je nutné sdružit subjekty a nastavit odpadovou politiku od začátku do konce,“ řekl Herink.

Ředitel strategických projektů společnosti AVE Jan Žurek mluvil o mechanické recyklaci. Ve společnosti podle něj zatím není nálada pro využívání recyklovaných výrobků. „Očekáváme nárůst třídění díky systémům door-to-door“, řekl Žurek na konferenci.

Starostka obce Bílina Zuzana Schwarz Bařtipánová zdůraznila roli vzdělávání dětí a studentů ve třídění a recyklaci. „Jsme úspěšní na hraně našich možností a to zejména u rodinných domů, kde všichni mají vlastní nádoby na třídění odpad,“ řekla Schwarz Bařtipánová. Dodala, že jednou z největších výzev je přesvědčit ke třídění obyvatele vyloučených lokalit.

Starostka Litvínova Kamila Bláhová dodala, že od roku 2018 přemýšlejí ve městě o tom, jak dále vzdělávat obyvatele a jak nastavit systém podle nové legislativy. „To, co se vyprodukuje v Litvínově, by se mělo v Litvínově i zpracovat - v tom nám má pomoci společnost Orlen a nová legislativa. V letošním roce jsme zahájili vlastní svoz, díky tomu si budeme moci ověřit data, kolik jakého odpadu vyprodukujeme a budeme moci zvolit vhodný způsob nakládání s odpadem.“

Předseda Výboru pro životní prostředí Ústeckého kraje Tomáš Kirbs řekl, že kraje nejsou původcem odpadu, ale měly by být moderátory této problematiky. „V poslední době dochází ke zdražování vývozu odpadů, což vede k tomu, že starostové v obcích musí hledat efektivní a levnější řešení odpadové politiky. V Ústeckém kraji se připravuje výstavba spalovny v Komořanech,“ dodal Kirbs.

V druhém panelu odborníci probírali regulování a dotace. "Zvykli jsme si, že regulace rovná se dotace," řekl generální ředitel EKO-KOM Zbyněk Kozel. "Potřebujeme, aby cirkulární ekonomika fungovala bez dotací a byla ekonomicky soběstačná," dodal. Projektový manažer SFŽP Jaromír Manhart zdůraznil, že bychom dotace měli využívat. "Pokud je nevyužijeme my, využijí je jiné evropské země," řekl. 

David Surý z ministerstva životního prostředí řekl, že Česko by mělo v budoucnu přecházet na automatické třídící linky místo manuálních. Pro celou Českou republiku jich bude potřeba 20 až 25. Dodal, že špatnou odpadovou politiku obcí nakonec vždy zaplatí občané. Ředitel SCHP Ivan Souček řekl, že klíčovým problémem Česka zůstává neexistence velké produkční jednotky pro chemickou recyklaci. Svou roli podle něj hraje legislativa.  

V poslední panelové diskuzi odborníci mluvili o dosažení cirkularity z pohledu zákazníka. Jednatel společnosti Arburg Daniel Orel řekl, že pokud přidáváme mechanický recyklát, musíme slevit z kvality výstupu. Tím podle něj vzniká více odpadu, protože výrobky nemají tak dlouhou životnost. Pavel Grmela ze Škody Auto komentoval s tím, že Škoda chce být zelená a zároveň vyrábět auta. "Se zvyšujícím se podílem recyklátu může klesat kvalita a to si nemůžeme dovolit. V automobilovém průmyslu není reálné všechny součástky vyrobit ze stoprocentního recyklátu," řekl Grmela.

Jednatel společnosti Remaq Libor Večeřa řekl, že je potřeba hledat správné využití produktů mechanické recyklace v automobilovém průmyslu. "Nelze říct, že by recyklát byl nutně méně kvalitní než nový materiál," dodal Večeřa.

"Zákazník v Česku je velmi citlivý na cenu. Naši zákazníci si zatím nejsou ochotní připlatit na recyklovaný materiál. Počítáme s tím, že to se změní s nástupem nových zákazníků generace Z," řekl Tomáš Tyler z Lidlu. "Naši zákazníci říkají, že jim nevadí si připlatit za dražší obaly, realita v obchodech je ale jiná. Lidé stále raději sáhnou spíše po levnějších produktech v plastu," dodal.

"Akceptace recyklátů je jiná na každém trhu i v různých generacích. Generace Z, která je naším budoucím zákazníkem, má už ekologii v DNA," komentoval Grmela ze Škody Auto. 

Program konference a řečníci:

Moderuje: Nikita Poljakov, šéfredaktor, e15

9:00 ÚVODNÍ SLOVO

Řečník: Maciej Romanów, člen představenstva, ORLEN Unipetrol

1. B

  • 9:10 KEYNOTE
    • Řečník: Tomáš Herink, člen představenstva, ORLEN Unipetrol
  • 9:20 PANELOVÁ DISKUZE
    • Tomáš Herink, ORLEN Unipetrol
    • Tomáš Kirbs, předseda Výboru pro životní prostředí, Ústecký kraj
    • Kamila Bláhová, starostka, Litvínov
    • Zuzana Schwarz Bařtipánová, starostka, Bílina
    • Jan Žurek, ředitel oddělení strategických projektů, prokurista, AVE
    • Milan Kočí, secondary raw material manager, FCC

10:00 coffee break

2. BLOK: REGULACE

  • 10:20 KEYNOTE
    • Řečník: David Surý, vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí, MŽ
  • 10:30 PANELOVÁ DISKUZE
    • David Surý, vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí, MŽ
    • Zbyněk Kozel, generální ředitel, EKO-KOM
    • Ivan Souček, ředitel, SCHP
    • Jaromír Manhart, projektový manažer, SFŽP

3. BLOK: DOSAŽENÍ CIRKULARITY – POHLED ZÁKAZNÍKA

  • 11:10 PANELOVÁ DISKUZE
    • Libor Večeřa, jednatel, Remaq
    • Pavel Grmela, projektový koordinátor CO2 neutrální výroba, Škoda Auto
    • Daniel Orel, jednatel, Arburg
    • Tomáš Myler, vedoucí firemní komunikace, Lidl ČR
    • Pavel Bartoš, plant manager, Clarios Plastics Czech

Partnerem konference je ORLEN Unipetrol