Lidí v autoprůmyslu přibývá, berou nadprůměrných 31 tisíc

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců.

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Zdroj: CTK

Počet pracovníků v českém automobilovém průmyslu loni meziročně stoupl o 3,27 procenta na 112 877 a jejich průměrná mzda za rok 2014 byla 31 867 korun. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP), které zastřešuje 146 firem. Celorepubliková průměrná mzda za loňský rok přitom podle Českého statistického úřadu činila 25686 korun.

V dělnických profesích ve firmách, které spadají pod AutoSAP, loňská průměrná mzda činila 26 284 korun. Proti celorepublikové průměrné mzdě tak byla vyšší o 2,33 procenta.

Do statistik zaměstnanosti ve firmách AutoSAPu se počítají jen kmenoví zaměstnanci, nikoliv agenturní pracovníci. Vývoj zaměstnanosti v jednotlivých firmách byl podle sdružení ale rozdílný a závisel hlavně na jejich zakázkách.

Například u takzvaných účelových organizací, tedy 32 subjektů z oblasti výzkumu, vývoje a služeb pro automobilový průmysl, sdružení zaznamenalo proti roku 2013 nárůst pracovníků o 4,6 procenta. U dodavatelských firem se jejich počet zvýšil zhruba o čtyři procenta a u výrobců aut přibližně o 1,5 procenta.

Za uplynulých pět let se počet pracovníků ve firmách AutoSAP zvýšil podle prezidenta sdružení Martina Jahna o více než 7500. „Pozitivní dopad na zaměstnanost v ČR a zejména růst počtu pracovníků ve výzkumu a vývoji řadí český automobilový průmysl mezi obory s vysokým rozvojovým potenciálem pro další období,“ doplnil Jahn.

Do Sdružení automobilového průmyslu jsou zapojeni výrobci vozidel, jejich skupiny, výrobci dílů a příslušenství a další firmy s přímou vazbou na český autoprůmysl. AutoSAP je aktivním členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a dalších organizací. Členské firmy AutoSAP vytvářejí 20 procent průmyslové výroby a exportu ČR.