Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko propojí plynovodní sítě

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko se dohodly, že propojí své plynové potrubní sítě a umožní mezi nimi zpětný tok plynu. V maďarské veřejnoprávní televizi M1 to prohlásil ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó. Dohoda má zvýšit bezpečnost dodávek plynu pro všechny čtyři země.

Podle ministra mohou všechny čtyři země na financování investic potřebných pro propojení sítí a úpravu plynovodů pro zpětný tok použít prostředky z Evropské unie.

Kvůli zrušení plánů na výstavbu plynovodů Nabucco a South Stream musí země v regionu hledat nové příležitosti a zdroje k rozšíření dodávek plynu. „Dokud plynové sítě v regionu nebudou propojeny a dokud se neuskuteční rozsáhlé investice do strategického plynovodu, nemůžeme mluvit o energetické bezpečnosti ve střední Evropě,“ dodal Szijjártó.

Spojovací vedení mezi Maďarskem a Slovenskem by mělo spustit komerční provoz letos v létě. Maďarsko a Rumunsko také již pracují na umožnění zpětného toku plynu mezi svými sítěmi, uvedla maďarská agentura MTI.