Made in Poland. Na piškotech Opavia musí být země původu

Piškoty Opavia

Piškoty Opavia Zdroj: Profimedia.cz

Kauza nové podoby piškotů Opavia výrobce Mondelez dospěla až ke Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Podle ní jsou informace na obalech značky po letošním přesunu výroby piškotů z Opavy do Polska neodpovídající. Kontroloři proto nařídili upravit obaly sedmi výrobků včetně piškotů tak, aby obsahovaly informace o zemi původu. Mondelez již oznámil, že se požadavkům SZPI přizpůsobí.

Nyní je totiž na těchto výrobcích uvedeno pouze to, že prodávajícím je Mondelez Czech Republic a adresa jejich karlínského sídla. Opatření se týká produktů vyrobených od začátku dubna letošního roku. „Inspekce zahájí s firmou správní řízení o uložení sankce,“ podotkl Kopřiva.

Údaje o prodávajícím není podle inspekce údajem o zemi původu. „Ve spojení se značkou Opavia, která se tradičně váže k výrobnímu závodu v Opavě, se může jednat o informace, které mohou spotřebitele vést k závěru, že se jedná o výrobek původem z ČR,“ dodal mluvčí inspekce.

Uvedení země původu sice podle Kopřivy není u sortimentu cukrovinek povinný údaj. Výjimku však představují případy, kdy ostatní informace na obalu potraviny by mohly být pro spotřebitele zavádějící právě ohledně země původu.

„V budoucnu budeme na obalech vybraných výrobků prodávaných pod značkou Opavia uvádět zemi původu. Nové obaly uvedeme na trh v nejbližší době, nejpozději ke konci března 2016,“ ujistil mluvčí Mondelezu ČR Lukáš Hora.

Přesun výroby piškotů do Polska navíc způsobil velké protesty konzumentů, neboť tradiční kulaté piškoty z nového výrobního závodu dostaly jiný tvar a podle řady zákazníků i jinou, horší chuť. S tím ale Mondelez nesouhlasí.

Bojkot piškotů
Kolem firmy Mondelez se letos rozpoutala aféra, kterou začal pořad A dost! na Stream.cz. Piškoty po přesunu výroby změnily tvar či barvu. Výrobce mírně změnil složení a nutriční hodnoty. Firma se bránila, že receptura zůstala stejná, jen se změnila metodika výpočtu hodnot. Na novém obale už také není informace o tom, že piškoty neobsahují konzervanty a barviva a že mají nízký obsah nasycených mastných kyselin. Poté, co média informovala o přesunu výroby piškotů do Polska, zaplavily internet a sociální sítě výzvy k bojkotu piškotů Opavia. Zdroj: čtk