Manažer ČEZ Svoboda pokutu za manipulace s akciemi platit nebude

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15)

Alan Svoboda, ČEZ (foto Anna Vacková, E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Nejvyšší správní soud (NSS) zbavil obchodního ředitele ČEZ Alana Svobodu hrozby finančního trestu za obchod s akciemi uvedené firmy, který Svoboda uskutečnil krátce před zveřejněním jejího hospodářského výsledku v roce 2005. O rozhodnutí NSS informoval internetový deník Insider.

Podle Insideru přitom NSS v novém verdiktu potvrdil, že Svobodův postup v pořádku nebyl a že šlo o přestupek. V rozhodování České národní banky, která Svobodovi pokutu 1,7 milionu udělila, ale soudci našli procesní chyby, kvůli nimž je na pokutu pozdě. Svoboda podle nich například nedostal přiměřenou možnost reagovat na některé údaje ze spisu, uvádí Insider.

Kauzu před několika lety projednávaly soudy jako trestní věc. Žalobci Svobodu vinili z toho, že v roce 2005 jako tehdejší místopředseda představenstva ČEZ zneužil vnitřní informace firmy při obchodování s jejími akciemi, aby se obohatil. Na obchodech Svoboda podle obžaloby vydělal více než 1,6 milionu korun. Podle žalobců se tak dopustil trestného činu zneužívání informací v obchodním styku, za což mu hrozil trest dva až osm let vězení.

Svoboda, za kterého se postavila i firma ČEZ, před soudem obvinění odmítl. Pražský městský soud rozhodl, že se trestného činu nedopustil. Jeho názor potvrdil v červenci 2009 i odvolací vrchní soud. Případ postoupil bankovní radě centrální banky jako možný přestupek kvůli porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Komise pro cenné papíry ČNB Svobodův postup vyhodnotila jako přestupek a udělila mu pokutu 1,7 milionu korun.

Server iHned.cz již letos v dubnu napsal, že ČNB bude muset Svobodovi pokutu 1,7 milionu korun vrátit. Městský soud v Praze totiž podle serveru počátkem dubna rozhodl o tom, že se obchodováním s akciemi v roce 2005 přestupku nedopustil a vrátil případ zpět bankovní radě ČNB.