Měďařský koncern KGHM se stává globálním hráčem

KGHM

KGHM

Převzetím kanadské těžařské firmy Quadra FNX Mining se měďařský koncern KGHM Polska Miedź stane prvním polským globálním hráčem s působností na třech kontinentech.

Kupní cena firmy upsané na torontské burze byla stanovena na 2,87 miliardy kanadských dolarů (54 miliardy korun). Pokud transakci posvětí kanadský soud, stane se jednou z největších akvizic provedených polskou společností. Dosavadní rekord drží ropný koncern PKN Orlen, který za litevské rafinerie v Mažeikiai vládě ve Vilniusu a společnosti Yukos International zaplatil 2,34 miliardy dolarů.

Od nákupu Quadry si KGHM slibuje zvýšení produkce mědi o čtvrtinu již v příštím roce a pak o polovinu až na 635 tisíc tun v roce 2018. Koncern bude též těžit více zlata a dalších ušlechtilých kovů. Paleta surovin se rozšíří o nikl a molybden. Zásoby koncernu stoupnou více než o čtvrtinu z 29,3 na 37,4 milionu

tun elektrolytické mědi. Polská firma se tak stane čtvrtým největším vlastníkem měděné rudy na světě.
Šéf koncernu Herbert Wirth chce, aby se firma díky akvizici stala imunní vůči propadům na cyklickém trhu s mědí. Je přesvědčen, že akvizice přinese výhody jak společnosti, tak akcionářům. Ne všichni jsou však ambiciózním plánem uchváceni. „Nic si nenamlouvejme, investoři doufali v tučné dividendy a najednou slyší, že společnost vydá téměř deset miliard zlotých (56 miliard korun),“ řekl deníku Gazeta Wyborcza makléř banky BOŚ Łukasz Bugaj.
Wirth ale uklidňuje.

Nákup by měl být pokryt financemi z letošních prodejů akcií telefonních operátorů Polkomtel a Telefonia Dialog.
„Solidní dividendy vyplatíme nezávisle na akvizici,“ prohlásil šéf KGHM. Stále se tak dá počítat s třiceti až padesáti procenty čistého zisku, který by podle analytiků mohl překročit jedenáct miliard zlotých.
„Někteří snad čekali výplatu devíti až deseti miliard zlotých, ale rozvoj firmy je pro nás prvořadou záležitostí,“ uzavřel Wirth.

Lokalita rozhoduje

Není zanedbatelné, že Quadra má svá naleziště v politicky i technologicky bezpečných regionech – v kanadské provincii Ontario, v Chile, Grónsku a amerických státech Arizona a Nevada. Chilské naleziště Sierra Gorda, jedno z největších světových nalezišť mědi a molybdenu, už v hledáčku KGHM bylo. Když se jej firmě nepodařilo získat, rozhodla se koupit jeho vlastníka. Protože jsou naleziště kanadské společnosti přístupnější než ta KGHM, klesnou průměrné výrobní náklady společnosti do roku 2018 více než o pětinu.