Merkelová odkryla energetické karty, zavede kapacitní platby pro elektrárny

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou Zdroj: ctk

Německo pro své energetické koncerny vytvoří systém plateb za to, že budou udržovat konvenční elektrárny, i když nebudou vyrábět. Kapacitní platby budou čistě německé, s nějakým celoevropským systémem se nepočítá. Na středeční večerní schůzce to řekla německá kancléřka Angela Merkelová generálním ředitelům ze skupiny dvanácti evropských energetických koncernů, do níž patří i český ČEZ.

Právě ČEZ však před jednostranným německým postupem varuje. „Kapacitní trhy, stejně jako dotace pro obnovitelné zdroje, zabíjí myšlenku jednotného trhu s energiemi,“ říká Ivo Hlaváč, člen představenstva ČEZ. Kapacitní platby by dál deformovaly velkoobchodní trh. Proti národním systémům plateb za udržování kapacity chce vystupovat i česká vláda. Německo se svým nápadem narazí i u Evropské komise.

Brusel, který by mohl německou vládu zastavit, však nemá dobré karty. Německý ministr hospodářství Sigmat Gabriel se už nechal slyšet, že o podobě kapacitních plateb se bude diskutovat v první půlce roku a jejich zavedení přijde na řadu po prosazení reformy podpory obnovitelných zdrojů. Jenže na jaře budou volby do Evropského parlamentu. Nová komise začne úřadovat ke konci roku. Berlín tak na odpor nenarazí.

Německá vláda se k zavedení kapacitních plateb zavázala v koaliční smlouvě. Je pod tlakem místních energetických firem, které vyřazují z provozu relativně nové elektrárny, které se za stávajících cen elektřiny nevyplatí provozovat.

Dana Drábová: Buď se v energetice mýlíme my, nebo Německo