Michelské pekárny omezí dodávky čerstvého pečiva, loni prodělaly miliony

Michelské pekárny zastavují od 1. června dodávky pečiva do malých obchodů v okolí Prahy. Ze ztráty, která se loni pohybovala okolo tří milionů korun, se chce firma dostat změnou priorit - hodlá se zaměřit na speciální pekárenské výrobky a produkty s delší trvanlivostí.

Pekárny odůvodňují rozhodnutí tím, že musejí reagovat na situaci na trhu, která dlouhodobě neodpovídá cenové hladině pekárenských produktů. „Pro některé zákazníky to může znamenat i to, že si budou hledat s ohledem na své nízké odběry a vysoké požadavky jiného dodavatele,“ řekla serveru Aktuálně.cz mluvčí pekáren Ivanka Benešová.

Kolika prodejen v Praze a okolí se ukončení dodávek týká, firma nesdělila. Bez pečiva z Michle zůstanou od června například Dolní Břežany, Hodkovice, Zlatníky, Zvole, Ohrobec, Zbraslav, Davle, Mníšek pod Brdy, Jílové u Prahy nebo Štěchovice.

Podle odborníků se pekárnám v posledních letech výroba běžného pečiva nevyplatí. Přestože lidé chléb i rohlíky pořád hodně kupují, řetězce tlačí jejich ceny stále níž. Dodavatelé tak prý musejí základní pečivo prodávat pod cenou. Záchranou může být specializace na jiné druhy pečiva.

Historie Michelských pekáren sahá do roku 1975. Holding, do něhož spadají například Michelské pekárny Sales nebo Michelské pekárny Stores, zaměstnává v současné době 300 lidí. Michelské pekárny loni vykázaly výnosy 670 milionů korun.