Ministr zruší souhlas s průzkumem nalezišť břidlicových plynů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) zruší původní souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku. Nařídí nové projednání celé věci. Ministr to oznámil na setkání se starosty v Božanově na Náchodsku.

Proti vytyčení průzkumného území a případnému povolení průzkumu či těžby protestují zástupci desítek obcí a měst a také veřejnost.

Královéhradecká pobočka ministerstva životního prostředí vydala na konci loňského roku takzvaný souhlas s vytyčením průzkumného území, o který žádala společnost Basgas Energia Czech. Ta je dceřinou společností nadnárodní firmy Hutton Energy. Pokud by rozhodnutí nabylo právní moci, museli by těžaři zpracovat projekt, který by schvalovaly příslušné instituce. Až poté by měly následovat průzkumné práce v terénu, včetně podzemního vrtu a případná těžba. Těžaři podle svého záměru v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečních od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku.

Proti průzkumu a případné těžbě břidlicového plynu se zvedla silná vlna odporu, protestní petice podepsaly tisíce lidí. Například hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) již dříve uvedl, že těžba břidlicových plynů není v zájmu obyvatel kraje. Podle odpůrců by těžba mohla ohrozit zdroje pitné vody i krajinný ráz.

Letos vznikla také koalice STOP HF, která požaduje zákaz používání takzvané hydraulického štěpení při těžbě břidlicových plynů. Náchodský senátor Petr Pakosta (bezp.) již na konci března oznámil, že navrhne zákon, který by na území České republiky zakázal používání metody hydraulického štěpení.