Ministři odložili debatu o záchraně Dolu Paskov až na konec dubna

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Vláda přerušila debatu o řešení situace kolem ztrátového Dolu Paskov, k bodu se opět vrátí až 28. dubna. Kvůli státní pomoci těžařské firmě OKD, která Paskov vlastní, se v koalici rozhořel spor mezi sociální demokracií a hnutí ANO.

Hnutí ministra financí Andreje Babiše jakoukoli finanční podporu soukromé firmě, tedy OKD, respektive její mateřské společnosti NWR, původně odmítalo. Návrh ČSSD přitom počítal s tím, že stát vydá zhruba 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole.

Andrej Babiš se ale v pondělí s NWR dohodl na tom, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne o půl miliardy méně, a to na sociální programy horníků. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) ale dohoda ještě není hotová. NWR totiž požaduje záruky v případě dalšího poklesu cen uhlí.

Pokud uhlí ještě zlevní, podle Mládka buď vzroste kompenzace státu, nebo se zkrátí těžba v dole. Ceny uhlí by podle analytiků oslovených ČTK v následujících měsících a letech už ale klesat neměly.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.