Minsk vydá Moskvě šéfa firmy Uralkalij

Uralkalij - těžba potaše

Uralkalij - těžba potaše Zdroj: uralkali.com

Bělorusko se uvolilo vydat Rusku šéfa hnojivářského gigantu Uralkalij Vladislava Baumgertnera, kterého drželo tři měsíce. Rozhodnutí přichází krátce poté, co se v médiích objevily informace o prodeji 22procentního podílu ve firmě. Baumgertner se totiž stal rukojmím širšího obchodně-politického sporu.

Ředitel firmy je nyní v domácím vězení v Minsku a zatím není jasné, kdy se dostane domů. Běloruská agentura Belta informovala jen o tom, že úřad generálního prokurátora nenalezl žádné právní překážky k tomu, aby vyhověl ruské žádosti o vydání. Šéf diplomacie země Vladimir Makej už v úterý podotkl, že záležitost zřejmě bude vyřešena brzy. „Nemohou určit přesné datum extradice,“ uvedl.

Rozkol v partnerství

Baumgertner byl zadržen koncem srpna poté, co se vracel z neúspěšných jednání do Ruska. Vláda v Minsku si ho pozvala, jelikož chtěla probrat rozhodnutí Uralkalije zrušit společný podnik s firmou Belaruskalij. Ta partnera popudila prodejem uhličitanu draselného nezávisle na podniku s Rusy. Oznámení vyvolalo značný rozruch, firmy totiž společně ovládaly dvě pětiny trhu, a do jisté míry tak diktovaly ceny hnojiva.

Nebylo přitom vyloučené, že jde zároveň o riskantní pokus majitele největšího balíku Uralkalije Sulejmana Kerimova dostat slabšího společníka na kolena a poté ho ovládnout. Uralkalij se totiž v minulosti pokoušel Belaruskalij koupit, nedohodl se však na ceně s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Mocná zbraň

Zadržením a obviněním Baumgertnera ze zneužití pravomocí a škody za sto milionů dolarů každopádně Minsk získal účinnou zbraň. Kerimov poté oznámil plán prodat svůj podíl a nestát v cestě urovnání záležitosti.

Dlouho se spekulovalo o různých zájemcích, tento týden se objevila zpráva, že ho koupí miliardář Michail Prochorov. Rusko také vyšlo vstříc požadavku souseda a zahájilo doma stíhání Baumgertnera. Podle neoficiálních zdrojů však patrně nebude mít dlouhého trvání.

Obnovení vztahů nejisté

Otázkou však je, jestli Lukašenko skutečně dosáhne svého, tedy obnovení obchodního partnerství. Někteří experti to zpochybňují. „Posun k společné distribuci není tak pravděpodobný, jak mnozí na trhu věří,“ řekl Reuters Eduard Faritov z Bank of America Merrill Lynch s tím, že Prochorov bude stěží ochotný vycházet Minsku nějak vstříc. Bloomberg zase cituje analytika, podle něhož je vysoce pravděpodobné, že Baumgertner brzy rezignuje a pro nové vedení Uralkalije bude určitě snazší se s Lukašenkem dohodnout.