Mládek: Brusel schválí českou podporu obnovitelných zdrojů do jara

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Podpora obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 by měla dostat souhlas Evropské komise do dubna příštího roku. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se na tom v Bruselu dohodl s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Právě kvůli chybějícímu souhlasu Komise s českým systémem podpory letos Energetický regulační úřad poprvé v historii nevypsal podporu pro zelené elektrárny uvedené do provozu mezi roky 2006 a 2012.

Česko předloží Komisi další doklady a vysvětlení. Pokud vše půjde dobře, měla by komisařka ještě v prosinci poslat do Prahy dopis potvrzující, že „notifikace se blíží ke zdárnému konci“, uvedl po jednání na setkání s novináři Mládek.

Ministr dodal, že podle komisařky Vestagerové Evropská komise neshledává žádné důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. Důležité je, že v žádné z těchto notifikací neprobíhá formální vyšetřovací řízení, které Komise zahajuje v případě pochybností o slučitelnosti poskytované podpory s pravidly fungování vnitřního trhu. Komisařka Českou republiku zároveň ujistila, že žádné takové řízení nepřipravuje.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková na včerejší tiskové konferenci uvedla, že hlavní podmínkou pro vydání rozhodnutí o výši podpory na příští rok je získání notifikace z Bruselu. „Druhou možností je, že vláda svým usnesením vytvoří legislativní prostor, abychom podporu vypsali i pro zdroje, které zatím notifikaci nemají,“ řekla Vitásková. Jak konkrétně by tento krok vlády měl vypadat, aby rozhodnutí o podpoře mohl úřad vydat, ale nevysvětlila.

Nové rozhodnutí do konce roku

Mládek přislíbil Vitáskové na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, že se vláda bude věcí zabývat na zasedání 2. nebo 7. prosince. S novým ujištěním Komise o brzkém ukončení notifikace se nyní bude snažit přesvědčit šéfku ERÚ, aby cenové rozhodnutí vydala do konce roku. „Ale paní Vitásková je nezávislá regulátorka a já jí to nemůžu nařídit,“ upozornil.

Ministerstvo požádalo Komisi o schválení systému podpory obnovitelných zdrojů pro starší elektrárny už v roce 2012. ERÚ v předchozích letech podporu vypisoval. Letos však změnil názor na základě dopisu ministerstva průmyslu, aby úřad nestanovil výši podpory pro zdroje uvedené do provozu po roce 2016, protože pro ně ještě nemá posvěcení z Bruselu.

„Bylo by diskriminační, kdybychom podporu vypsali pro zdroje spuštěné před rokem 2013, když také nemají notifikaci,“ vysvětluje Vitásková. Je však připravená podporu, která ročně dosahuje 42 miliard korun, vypsat druhý den po rozhodnutí vlády, které zajistí, že cenové rozhodnutí nebude v rozporu se zákonem.