Mládek: Dohoda o dole Paskov ještě není hotová, NWR chce záruky

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Dohoda těžaře New World Resources (NWR) se státem o útlumu Dolu Paskov, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš, ještě není hotová. Firma totiž požaduje záruky v případě dalšího poklesu cen uhlí. Po jednání s šéfem představenstva NWR Garethem Pennym to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek.

„Jejich (NWR) pozice je taková, že pokud cena uhlí poklesne, tak se buď musí zvýšit kompenzace, nebo snížit doba zaměstnávání horníků, protože to by generovalo větší ztrátu,“ uvedl ministr.

Mládek tak reagoval tak na pondělní slova ministra financí Andreje Babiše. Ten oznámil, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne na sociální programy horníků 600 milionů korun.

O tom, že dohodu je třeba doladit, je přesvědčen i premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj stát musí vědět, na jak dlouho je garantováno odložení uzavření Paskova, jestli na rok, dva, nebo tři. „Myslím si, že se rodí dobrý kompromis a předpokládám, že ty věci budou dotaženy v rámci vyjednávání mezi průmyslem, financemi a OKD, tak aby vláda dostala na stůl dohodu, která bude zřetelná a především kontrolovatelná,“ řekl premiér.

Vládní koalice se kvůli státní pomoci pro OKD přela. ČSSD chtěla, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko–Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. Babišem oznámenou dohodu o nižší kompenzaci a delší těžbě Sobotka uvítal. Mládek vyjádřil pochybnosti, že nemusí být úplná, což dnes potvrdil.

Peníze pro horníky
Předpokládaná kompenzace by podle Jana Mládka měla dosáhnout 650 milionů korun. Je určena výhradně na sociální programy související s propouštěním horníků po skončení těžby dolu Paskov, jde o odstupné a další sociální programy. Někteří budou muset absolvovat rekvalifikace. „Tyto peníze budou směřovat lidem, kteří v dole Paskov skončí, nikoliv na soukromé účty firem OKD či NWR,“ vysvětlil mluvčí ministerstva průmyslu Milan Smutný.

Samotná NWR věří, že dohody se státem dosáhne ještě v dubnu. „Na základě včerejších a dnešních diskusí a zřejmé spolupráce, která tu od těchto dvou velmi důležitých ministerstev je, věříme, že dosáhneme dohody do konce tohoto měsíce,“ řekl Gareth Penny.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 8. 4. 2014.Graf 8. 4. 2014.|vagaday@mf.cz

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V dole Paskov pracuje 2500 lidí.