Mládek: Omezovat export českých strojů do Ruska je nesmysl

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Ministr průmyslu Jan Mládek dnes vyčíslil škody, které hrozily českému průmyslu v případě přijetí původního návrhu protiruských sankcí. Podle něj mohly být ohroženy dodávky tuzemských firem pro ropný průmysl za pět miliard korun. Za obráběcí stroje dvojího užití, tedy těch s využitím pro civilní i vojenské účely, by to bylo dalších 2,7 miliardy. Česko do návrhu sankcí prosadilo své výhrady, které ochrání právě strojírenský export.

Nové sankce proti Rusku, na jejichž znění se zástupci členských zemí dohodli v pátek, mají platit od začátku příštího týdne, podle evropských politiků však může na jejich uplatnění mít vliv dodržování příměří na Ukrajině. Sankce by měly ruským státním firmám ztížit přístup k financím a zasáhnout více než dvě desítky vysoce postavených jednotlivců.

„Jako první se zjistilo 2,7 miliardy za obráběcí stroje dvojího užití. Pak se dodatečně zjistilo, že tam jsou položky týkající se ropného průmyslu a zpracování ropy, to bylo dalších pět miliard, což je zaokrouhlenou osm miliard,“ vyčíslil Mládek v debatě televize Prima možnou škodu. Premiér Bohuslav Sobotka v sobotu oznámil, že se České republice podařilo prosadit hlavní připomínky k podobě nových postihů.

Dopady i na automobilový průmysl
Svaz průmyslu a dopravy odhaduje dopad protiruských sankcí na tuzemskou ekonomiku na tři miliardy korun. „Je to především prodej obráběcích strojů a mechaniky a zřejmě i propady v automobilovém průmyslu,“ řekl České televizi viceprezident svazu Pavel Juříček. Připomněl, že v červenci prodej nových osobních automobilů na ruském trhu klesl o 23 procent. Pociťuje to podle Juříčka řada subdodavatelů, kteří v Rusku otvírali pobočky, naopak propadu se zatím zřejmě vyhnul Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto.

EU podle Mládka nemusela sahat k tak rozsáhlým opatřením. „Osobně si myslím, že pokud Evropa měla dělat nějaké sankce, tak se měly omezit pouze na dvě oblasti - to je zbrojní exporty případně finanční oblast. Dělat takové nesmysly, jako omezovat export českých obráběcích strojů, což na ruskou politiku ani schopnosti produkovat zbraně nebude mít dopad, je akorát ztráta pro české podniky a ztráta českých pracovních míst,“ poznamenal Mládek.

Vojenská lobby cítí šanci

Ministr připustil, že při současných debatách o rozmísťování sil rychlé reakce na území unie svou roli hrají také snahy zvýšit armádní rozpočty. „Vojenská lobby to uchopila a cítí v tom příležitost mít daleko více peněz na armádu, protože je celkem známo, že evropské rozpočty na obranu klesaly a nyní je to použito k tomu, aby rostly. Je to také boj o peníze,“ řekl Mládek.

Zopakoval, že pro českou vládu není akceptovatelná změna hranic v případě Krymu, současně připustil, že dohoda bude velmi obtížná.

Ruské sankce aktivizovaly šedou eminenci Grossovy a Paroubkovy éry