MOL chce nakupovat v Česku další benzinky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Maďarskému ropnému koncernu MOL desetiprocentní podíl na českém trhu s pohonnými hmotami nestačí. „Naším cílem je mít v České republice patnáct procent trhu, a to nejen v počtu čerpacích stanic, ale i v množství prodaných pohonných hmot,“ řekl deníku E15 Attila Dsupin, generální ředitel Slovnaftu pro Českou republiku.

Dsupin má na starosti i převzetí a integraci 125 českých čerpacích stanic značky Agip, které MOL v květnu koupil od italské Eni. Získané benzinky posílí flotilu 24 pump Slovnaft a 125 čerpacích stanic PapOil, které už MOL v tuzemsku vlastní. Jejich akvizicí se Maďaři vyšvihli na post dvojky českého trhu hned za Benzinou.

Prostor pro další růst vidí Dsupin v pročištění trhu od nelegálního prodeje pohonných hmot, na který si stěžují všichni prodejci. „Hledáme také nové příležitosti na akvizice. Skupina MOL má dostatek finančních zdrojů na podporu růstu,“ dodal. Zda ale bude na trhu příležitost k nákupům, je sporné. „Teď žádné náznaky, že by některý z velkých hráčů chtěl čerpací stanice prodat, nevidím,“ řekl výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Jan Mikulec.

Pro řidiče bude převzetí čerpacích stanic Agip znamenat několik změn. Tou nejviditelnější bude změna značky. „Zvažujeme několik alternativ jak sloučení všech čerpacích stanic pod jednu značku, tak i ponechání více značek,“ říká Dsupin. Není vyloučeno, že v rámci optimalizace sítě se firma některých čerpacích stanic zbaví. Konkrétní plány však bude mít až po schválení transakce ze strany evropských antimonopolních úřadů.

Více než 200 tisíc řidičů přijde o výhody z věrnostního programu you&eni. „Aktuální věrnostní program Agipu nepřevezmeme. Přineseme vlastní program, který naváže na současné pozitivní zkušenosti a zároveň bude dosažitelný ve velké síti čerpacích stanic,“ vysvětluje Dsupin.

MOL se zařadí na druhé místo za Unipetrolem

MOL měl v Česku od roku 2012, kdy koupil síť stanic Pap Oil, tržní podíl pět procent. Loni na všech pumpách utržil v přepočtu přes 30 miliard korun, což bylo o necelé dvě miliardy korun více než v roce 2012. Převzetím sítě Agip, které bude zásobovat z vlastních rafinerií, se zařadí na druhé místo v počtu čerpacích stanic za Unipetrol, jemuž patří přes 330 čerpacích stanic Benzina.

Česko je zemí s největší koncentrací čerpacích stanic v Evropě. O konsolidaci trhu se mluví několik let. Marže z prodeje benzinu a nafty se pohybují kolem pěti procent a jsou jedny z nejnižších v sektoru maloobchodu.