Mondelez v Česku odepsal 636 milionů, vyčlenil kávový byznys

z výrobny americké firmy Mondelez

z výrobny americké firmy Mondelez Zdroj: CTK

Společnost Mondelez ČR, která vyrábí cukrovinky Opavia či sušenky Bebe, snížila základní jmění o 636 milionů na necelých 130 milionů, tedy o 83 procent. Peníze si nestáhla mateřská firma Kraft Food Schweiz Holding, podle obchodního věstníku byly použity na úhradu ztráty.

„V souladu se zákonem je společnost povinna snížit základní kapitál, pokud dojde k tomu, že je vlastní kapitál nižší než základní kapitál. V případě naší společnosti tato situace nastala v souvislosti s oddělením kávového byznysu,“ řekla mluvčí firmy Daniela Schnurpfeil. „Jednalo se o účetní operaci, k převodu finanční hotovosti nedošlo,“ dodala. Kávový byznys přešel loni v červenci pod Douwe Egberts.

Výrobce se loni musel potýkat s několika potížemi. První byl negativní ohlas spotřebitelů na přesun výroby piškotů z Opavy do Polska, což přineslo nejen změnu tvaru, ale podle mnohých i chuti. To firma odmítla. Státní zemědělská a potravinářská inspekce poté firmě nařídila, aby na svých sedmi výrobcích značky Opavia, kterých se to týká, uváděla zemi původu.

Negativně se pak u čokolád a kávy projevil prudký nárůst cen komodit a vývoj kurzů koruny a libry vůči euru. Například lískové oříšky stály loni v lednu meziročně o 230 procent více. Firma tak musela čokoládu zdražit, a to počtvrté za poslední rok a půl, což se projevilo ztrátou tržního podílu o tři procenta. Cenu společnost zvýšila ještě před oddělením byznysu z podobných důvodů i u kávy.