Moody's snížila Toyotě úvěrový rating

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Toyota

Ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila úvěrový rating největší japonské i světové automobilky Toyota Motor o jeden stupeň na úroveň Aa3. Důvodem jsou obavy z negativních dopadů zvýšené konkurence, silné japonské měny a vysokých nákladů na suroviny na zisk společnosti v příštím finančním roce.

Moody's ponechá Toyotu v režimu pozorování kvůli možnému dalšímu snížení ratingu. Toyota tento měsíc předpověděla, že její čistý zisk se v tomto finančním roce v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku sníží o 31 procent na 280 miliard jenů (necelých 60 miliard korun). Firma počítá rovněž s mírným poklesem prodeje na 7,24 milionu vozů.

Zhoršení ratingu podle agentury Reuters zvýší náklady Toyoty na půjčky. Ratingová agentura Standard & Poor's kvůli slabé ziskovosti snížila úvěrový rating Toyoty o jeden stupeň již v březnu. V dubnu pak pohrozila dalším zhoršením ratingu.

Toyota se nyní potýká s výpadky ve výrobě v důsledku březnového zemětřesení a vlny tsunami v Japonsku. Podle některých analytiků by ji letos mohli o vedoucí pozici v odvětví připravit konkurenti General Motors a Volkswagen.