Moody’s srazila rating NWR o dva stupně. Zlepšení nečeká

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

Těžební gigant NWR v posledních týdnech stíhá jedna rána za druhou. Dnes přišel políček od agentury Moody’s, která srazila rating firmy ovládané Zdeněkem Bakalou o dva stupně z B2 na Caa1. Agentura to odůvodnila propadem prodejních cen uhlí a temnými vyhlídkami odvětví do budoucna.

„Dnešní snížení ratingu NWR následuje po dalším zhoršení cenového prostředí, které společnost signalizovala nedávným oznámením snížení cen pro třetí čtvrtletí roku 2013, a našeho očekávání, že podmínky na trhu budou nadále obtížné po dalších 12 až 18 měsíců,“ uvedl hlavní analytik Moody’s pro NWR Paolo Leschiutta. Ceny uhlí se podle něj v následujících měsících zvednou jen nepatrně, pokud vůbec.

Aktuální rating NWR je tak sedm příček pod hranicí, od níž směrem dolů se jakákoli investice do společnosti považuje za „vysoce rizikovou“. Výhled ratingu je stabilní.

NWR minulý týden svým odběratelům snížila cenu koksovatelného uhlí pro třetí čtvrtletí o osm procent na 92 eur za tunu. Pro firmu to bude znamenat ztrátu 250 milionů korun, tedy desetinu sumy, kterou plánovala ušetřit do konce letošního roku.

Podle Moody’s by rating NWR mohl opět stoupnout jedině za předpokladu, že by se podmínky na trhu s uhlím znatelně zlepšily. To ale agentura nepředpokládá. Ani další propad ratingu není podle Moody’s pravděpodobný, protože NWR má zatím dostatek finančních rezerv, aby zavedla alespoň některé z bodů svého úsporného plánu. Pokud ale ceny uhlí dále klesnou, mohla by se situace změnit.

Agentura naposledy snížila rating NWR v květnu, a to ze stupně B1 na B2. Konkurenční agentura Standard & Poor's v červnu zhoršila hodnocení težební společnosti z B na B- s negativním výhledem.