Moskva přitvrdila ve sporu s Minskem, zakázala dovoz vepřového

Vepřové maso

Vepřové maso Zdroj: profimedia.cz

Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
10
Fotogalerie
Rusko výrazně omezilo dovoz vepřového masa a výrobků z Běloruska. Kontrolní orgán Rosselchoznadzor tvrdí, že jde o preventivní krok kvůli výskytu prasečího moru v sousední zemi. V krátké době je to ale už druhé závažné obchodní opatření, které Moskva přijala vůči Minsku poté, co Bělorusko zadrželo šéfa ruské společnosti Uralkalij Vladislava Baumgertnera.

Běloruské úřady významného ruského podnikatele zadržely počátkem týdne a uvalily na něj dvouměsíční vazbu. Důvodem je prý podezření ze zneužití postavení v souvislosti s krachem společného rusko-běloruského podniku. Z Moskvy vzápětí zazněla důrazná výzva k jeho propuštění a také varování, že aféra může mít dopad na dvoustranné vztahy. Ve středu Rusko oznámilo, že ve čtvrtém čtvrtletí o čtvrtinu sníží dodávky ropy Bělorusku, údajně kvůli údržbě ropovodu.

Minsk ve čtvrtek hrozbu opětoval s tím, že trestní stíhání by mohlo postihnout dalšího ruského podnikatele Sulejmana Kerimova, který je hlavním akcionářem Uralkalije. Tento miliardář má podle médií úzké vztahy s administrativou prezidenta Vladimira Putina.

OBRAZEM: Těžba potaše

Koncern Uralkalij, který je největším světovým producentem uhličitanu draselného (potaše), vyvážel od roku 2005 tuto klíčovou přísadu umělých hnojiv společně s běloruským státním podnikem Belaruskalij. Spolupráci ale v červenci náhle ukončil a obvinil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že umožnil běloruským firmám exportovat potaš nezávisle na společném podniku.

Běloruští vyšetřovatelé podle agentury Interfax podezírají představitele Uralkalije, že zemi způsobili škodu za 100 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun). Úřady také zvažují možnost konfiskace majetku a aktiv ruské firmy, a to i v zahraničí.