Na Slovensko stále proudí jen polovina ruského plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovenské plynárny dostávají z Ruska nadále výrazně méně plynu. V porovnání se čtvrtkem, kdy dodávky byly na zhruba poloviční úrovni oproti dohodnutým objemům, se situace významněji nezměnila. SPP jsou největším prodejcem plynu na pětimilionovém Slovensku, kde mají více než 1,2 milionu zákazníků.

„Naše společnost přijala všechna potřebná opatření k tomu, abychom mohli garantovat bezpečné a plynulé dodávky plynu pro všechny naše zákazníky,“ uvedl mluvčí SPP Peter Bednár.

Podnik už ve čtvrtek informoval, že uzavřel kontrakt s německou společností E.ON Global Commodities na dodávky plynu, což mu umožní v případě potřeby dovážet plyn ze západu. Státní plynárny rovněž mimořádně nakoupily plyn v Rakousku.

Slovensko bez plynu vydrží až půl roku

Slovensko prakticky celou svou spotřebu zemního plynu pokrývá dovozem z Ruska, v zimních měsících také využívá plyn uskladněný v podzemních zásobnících.

Podle dřívějšího vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica by SPP zvládl i půlroční úplný výpadek dodávek plynu z Ruska do Evropy.

Plyn dál na západ proudí beze změny

Gazprom ve čtvrtek tvrdil, že dodávky plynu na Slovensko jsou stabilní na úrovni předchozích deseti dnů. Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu, společnost Eustream, v uplynulých dnech ani dnes ráno výraznější výkyvy v dodávkách plynu z východu nezaznamenal. Eustream zajišťuje přepravu ruského plynu dále do západní Evropy.

Kromě Slovenska si na snížení dodávek plynu z Ruska oproti dojednanému objemu stěžovaly v uplynulých týdnech i další země, jako například Rumunsko, Rakousko a Polsko. Slovenské plynárny poprvé zaznamenaly pokles dodávek v první polovině září, výpadek byl však výrazně nižší, než je tomu v těchto dnech.