Na VW míří další žaloba, tentokrát od Norského státního fondu

Volkswagen, ilustrační foto

Volkswagen, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Norský státní fond zažaloval automobilový koncern Volkswagen u německému soudu. Učinil tak v rámci společného kroku s několika dalšími fondy v souvislosti s emisním skandálem největší evropské automobilky, tvrdí agentura Reuters.

Fond uvedl, že žalobu podal k okresnímu soudu v dolnosaském Braunschweigu. Jde o součást žaloby, kterou podala advokátní společnost Quinn Emanuel jménem institucionálních fondů v souvislosti s emisním skandálem.

Fond má na starosti investování norských příjmů z ropného a plynárenského sektoru a je největším správcem státních peněz na světě. Ve Volkswagenu drží podíl 1,02 procenta a je jeho největším akcionářem, který nemá zastoupení v dozorčí radě podniku. Patří zároveň k dlouhodobým kritikům vládnoucí struktury v německém koncernu, kde rodiny Porscheů a Piëchů drží 31,5 procenta celkového kapitálu, avšak 50,7 procenta hlasovacích práv.

Volkswagen loni v září po zjištění amerických úřadů přiznal, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Aféra se po celém světě týká asi 11 milionů naftových aut.