Naftogaz popírá Oettingerovo tvrzení. Jednání o plynu prý nepokročila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons

Při pondělních rozhovorech o ukrajinském dluhu za ruský plyn nebylo dosaženo žádného skutečného pokroku, tvrdí ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger přitom oznámil, že jednání pokročila, a představil plán, podle kterého by měla Ukrajina do čtvrtka zaplatit dvě miliardy dolarů (40 miliard korun) z dluhu za dodávky plynu.

Rusko tvrdí, že mu Ukrajina za odběr plynu dluží zhruba 3,5 miliardy dolarů (70 miliard korun). Ukrajinci ale odmítají platit vyšší cenu, kterou od nastolení prozápadního režimu v Kyjevě požadují Rusové, a trvají na předchozí zvýhodněné ceně.

Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller v pondělí uvedl, že jeho firma je Ukrajině připravena poskytnout slevu, ale pouze v případě, že Kyjev splatí minimálně část svých dluhů.

Oettinger v pondělí o řešení plynového sporu jednal s ministry energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandrem Novakem a Jurijem Prodanem v Berlíně. Podle Naftogazu Rusko při jednání pokračovalo v „nekonstruktivním“ přístupu a požadovalo, aby Kyjev zaplatit všechny pohledávky, včetně těch, jež Naftogaz považuje za sporné. Ukrajinská firma rovněž uvedla, že je připravena zaplatit pohledávky v případě, že bude dosaženo „civilizovaného kompromisu“ pro zajištění dodávek plynu na Ukrajinu.

Ukrajinský ministr energetiky Prodan již v pondělí upozornil, že v Berlíně nebylo dosaženo žádné konečné dohody. Odmítl rovněž potvrdit, že Ukrajina souhlasila s plánem na zaplacení dvou miliard dolarů. Obě země mají podle ministra na rozhodnutí ohledně tohoto plánu čas do středečního večera.

Spor mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolává obavy z narušení dodávek plynu do Evropy. Gazprom dnes nicméně uvedl, že vývoz ruského plynu přes Ukrajinu do evropských zemí zůstává stabilní.