Nápad za miliony dolarů: Nadace hledá využití pro CO2

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Greg Goebel; Wikimedia

Nezisková organizace X-Prize vyplatí po 7,5 milionu dolarů dvěma vědeckým týmům, které přijdou s nejlepším řešením, jak přeměnit oxid uhličitý z elektráren na něco užitečného. Celkem organizace mezi vědce rozdělí 20 milionů dolarů.

Soutěž poběží čtyři a půl roku. X-Prize vypsala dvě kategorie – první na využití CO2 u uhelných elektráren a druhou pro oxid uhličitý z plynových elektráren. V každé kategorii porota vybere pět finalistů a jejich technologie otestuje na elektrárnách v USA a Kanadě. Kromě vítězů získají odměnu i zbylí finalisté, konkrétně půl milionu dolarů.

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) pochází třetina emisí oxidu uhličitého z elektráren a spolu s průmyslem stojí za více než polovinou emisí tohoto plynu v USA.

Jedním z dosavadních existujících technologií na snížení CO2 v atmosféře je proces označovaný jako CCS, během nějž je oxid uhličitý zachycován v komínech během spalování, zkapalněn a následně napumpován hluboko pod zem. CCSA se ale kvůli vysokým nákladům a absenci podpory ze strany vlád nikdy neprosadil. X-Prize proto nyní hledá řešení, jak oxid uhličitý namísto jeho pouhé likvidace i využít.

X-Prize založil v roce 1995 podnikatel Peter Diamandis. Jejím cílem je podporovat vývoj společensky prospěšných technologií. Nynější soutěž sponzoruje například asociace kanadských těžařů z ropných písků.