Nastoupili byste do výtahu bez lana? Němci ho otestují v obrovské věži

Testovací věž firmy ThyssenKrupp

Testovací věž firmy ThyssenKrupp Zdroj: ThyssenKrupp

Malé město Rottweil na jihozápadě Německa je známé hlavně díky plemenu psů, které odsud pochází. Příští rok ale přibude jiná zajímavost – nad městem se do výšky 246 metrů bude tyčit nejvyšší věž pro testování výtahů na světě. Kromě toho poskytne turistům jednu z nejvyšších vyhlídkových plošin v Evropě.

Stavbu buduje ThyssenKrupp, největší německý ocelářský a technologický podnik. V betonovém skeletu bez oken bude celkem dvanáct výtahových šachet, píše server Wall Street Journal. Dělníci dokončili hrubou stavbu na konci července. Spuštění provozu plánuje firma stihnout do konce roku 2016. Stavba bude po dokončení vážit pětkrát více než Eiffelova věž.

Podívejte se, jak věž rostla

Náklady na testovací věž měly podle ThyssenKrupp přesáhnout 40 milionů eur. Podobných staveb má po světě celou řadu, ty jsou ale moc nízké. „Potřebujeme výšku pro testování vysokorychlostních výtahů,“ vysvětloval redaktorům Deutsche Welle koordinátor projektu Peter Osterstock.

Rychlost těchto kabin přesahuje 60 kilometrů za hodinu. Výtahové klece dostanou opravdu zabrat – firma například plánuje testovat jejich brzdy tak, že je nechá se 40 tunami materiálu padat volným pádem z výšky 100 metrů.

ThyssenKrup bude ve městě Rottweil testovat i revoluční technologii Multi, která se má díky magnetům obejít bez tažných lan, umožnit provoz více výtahů v jedné šachtě najednou a horizontální pohyb kabin mezi jednotlivými šachtami.

Do budovy se mají vměstnat i kanceláře firmy a vyhlídková plošina, která bude s 232 metry jednou z nejvyšších v Evropě. Místní samozřejmě doufají, že jim pomůže k přilákání návštěvníků.

Projekce dokončené testovací věže

Projekce dokončené testovací věžeProjekce dokončené testovací věže | ThyssenKrupp

„Testovací věž bude významným turistickým bodem,“ myslí si starosta pětadvacetitisícového města Ralph Bross. „Plošina poskytne výhled na naše město, pohoří Schwarzwald, Švábskou Juru a v dobrém počasí i na Alpy,“ slibuje si starosta. ThyssenKrupp neuvádí, jaký výtah návštěvníky nahoru vyveze.

Kromě turismu může testovací centrum městečku přinést i přítomnost dalších inovativních firem. Pro ThyssenKrupp je zase výhodné, že nedaleko má i svoji hlavní továrnu a vývojové centrum.

Na strojírenském veletrhu se čile obchoduje, zní i čínština