Nečas tlačí na Albánii kvůli ČEZu, hrozí zablokováním jednání s EU

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Odebrání licence energetické firmě ČEZ v Albánii je negativní signál pro vztahy obou zemí. Prohlásil to dnes premiér Petr Nečas. Dodal, že pro členství v Evropské unii musí Albánie prokázat, že je právním státem. Kvůli tomu, že Albánie jmenovala administrátora místní pobočky české energetické firmy, by ČEZ mohl přijít o garanci Světové banky.

„Postup albánských úřadů vůči ČEZ je velkým zklamáním. Základním předpokladem každé země aspirující na členství v Evropské unii je schopnost zajistit fungování právního státu a zdravé investiční prostředí včetně ochrany zahraničních investic,“ podotkl. Albánie podala přihlášku do EU v dubnu 2009, případný vstup nového člena schvalují všechny členské státy unie včetně ČR.

„Společnost ČEZ má moji plnou podporu při vymáhání škod, které jí byly postupem albánské strany způsobeny,“ uvedl Nečas. Český stát drží ve společnosti ČEZ zhruba dvě třetiny akcií. Šéf albánského regulačního úřadu ERE Sokol Ramadani zdůvodnil odejmutí licence tím, že skupina ČEZ nebyla ochotna zajistit dovoz chybějící elektrické energie a nedokázala splnit podmínky privatizační smlouvy, co se týká snižování ztrát v síti a investic.

Vedení ČEZ by mělo podle Nečase vyhodnotit zkušenosti z této rizikové investice a vyvodit důsledky vůči autorům projektu. Do budoucna by se měl management firmy vyvarovat podobných investic, uvedl premiér.

Vývoj akcií ČEZ za pět letPětiletý vývoj akcií ČEZPětiletý vývoj akcií ČEZ

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

ČEZ se také potýkal se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. Situace se vyhrotila loni na podzim, kdy distribuční společnost odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny ve výši 38 milionů eur (970 milionů korun). Soud v Tiraně ale přinutil ČEZ k opětovnému připojení podniků.

Vývoj provozního zisku ČEZ v Albánii

Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ

Ratingová společnost Moody's loni odhadla, že celková ztráta ČEZ za albánskou investici bude zhruba 200 milionů eur. Člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač nyní pro internetový deník Insider uvedl, že ztráta by měla být nanejvýš 205 milionů eur (zhruba 5,2 miliardy korun). ČEZ ale chce část peněz získat zpět v arbitrážním řízení.

Tím, že albánský regulátor do vedení CEZ Shpërndarje jmenoval vlastního administrátora, podle ČEZu znemožní další jednání o čerpání záruky Světové banky, která chrání českou investici až do výše 60 milionů eur. ČEZ o její uplatnění požádal loni v listopadu. Vztahuje se na případy, kdy vláda nebo ERE změní dohodnutý regulatorní rámec, který se týká distribučních tarifů.

ČEZ v Albánii:

Únor 2007 ČEZ začal do Albánie přes Srbsko zkušebně dodávat elektřinu nakoupenou na maďarském trhu.
Počátek června 2008 Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský energetický koncern Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark.
29. září 2008 ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč). Nabídka Enelu měla údajně technické nedostatky a Rakušané se ze soutěže stáhli.
11. března 2009 Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. Koncem dubna prodej schválil albánský parlament. V roce 2010 byla zprivatizovaná společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje.
6. května 2009 Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ.
4. července 2011 ČEZ podepsal úvěrovou smlouvu ve výši 100 milionů eur s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporací na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii.
Leden 2012 Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce elektřiny o 91 procent, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí udělily albánské úřady.
13. února 2012 Server BalkanInsight napsal, že ČEZ v Albánii čelí vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Server s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora uvedl, že CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny.
16. dubna 2012 Premiér Petr Nečas mluvil během návštěvy Albánie o situaci s albánským předsedou vlády Salim Berishou.
30. října 2012 Představitelé ČEZ při setkání s albánským premiérem zmínili možnost odchodu společnosti ze země.
16. listopadu 2012 CEZ Shpërndarje odpojila od elektřiny kvůli vysokým dluhům vodárny v Tiraně a dalších 31 oblastech.
17. listopadu 2012 Soud v Tiraně firmě CEZ Shpërndarje nařídil obnovit dodávky proudu vodárnám. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě.
20. listopadu 2012 ČEZ oznámil, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka.
17. prosince 2012 ČEZ oznámil, že divizi CEZ Shpërndarje prodá.
19. prosince 2012 Albánská vláda uvedla, že hodlá firmě ČEZ zabránit v tom, aby prodala podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Zároveň oznámila, že ČEZ dluží Albánii na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). ČEZ však o výši svého údajného dluhu vyjádřil pochybnosti, protože podle něj albánská vláda české firmě nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá.
10. ledna 2013 Albánské úřady oznámily, že odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje ČEZ.
21. ledna 2013 Albánský regulační úřad rozhodl odebrat firmě ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě.

Čtěte více o problémech ČEZ v Alabánii