Nečas vyloučil blokádu německé elektřiny

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas dnes v Berlíně vyloučil, že by Česká republika zamýšlela vybudovat na hranicích transformátory, které by blokovaly přetoky elektřiny ze sousedního Německa. Česká přenosová soustava je jimi zatížena především při vysokém výkonu větrných elektráren na severu Německa a české síti kvůli tomu podle Nečase hrozí takzvaný black-out, tedy totální výpadek.

„My jsme se vědomě rozhodli jít cestou posílení našich přenosových sítí. Chceme, aby v Evropě byl vytvořen jednotný energetický trh. Navíc bychom to viděli jako opatření, které je velmi krátkozraké,“ řekl Nečas českým novinářům k tomu, proč česká vláda neuvažuje o blokování přetoků proudu z Německa. O této možnosti před měsícem mluvil generální ředitel provozovatele soustavy ČEPS Vladimír Tošovský a takové transformátory už chystá Polsko.

Česko chce podle premiéra v příštích letech investovat do posílení přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun). „Současně ale očekáváme, že Německo bude řešit problém slabé přenosové kapacity mezi severem Německa a jihem Německa primárně na svém území, a nebude se tak dít na úkor české přenosové soustavy,“ upozornil.

Premiér rovněž očekává, že v rámci budování jednotného energetického trhu v Evropské unii budou vypracovány principy poplatkové politiky při přeshraničním vedením elektrické energie. Bývalý šéf českého energetického koncernu ČEZ Martin Roman loni řekl, že Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně.

„Blokovací systémy nejsou evropskou cestou,“ podpořil stanovisko Prahy evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, který se spolu s Nečasem v Berlíně zúčastnil energetické konference pořádané hospodářskou radou německých křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Na společné tiskové konferenci s českým premiérem se Oettinger vyslovil pro další propojování evropských přenosových sítí a zintenzivnění evropské spolupráce na poli energetiky.

Český premiér při této příležitosti oznámil, že dostal kladnou odpověď na dopis, který v listopadu adresoval Merkelové a kancléřce v něm navrhl uspořádání veřejných diskusí na německém území k českému záměru vybudovat do roku 2025 další dva bloky Jaderné elektrárny Temelín. Ten zejména v hraničním Bavorsku vzbuzuje stále velkou nevoli a obavy tamních obyvatel.

„Očekáváme, že v následujících týdnech ve spolupráci českého a spolkového ministerstva životního prostředí dojde k načrtnutí základních obrysů těchto veřejných debat,“ doplnil k tomu premiér. Stejné diskuse za účasti českých odborníků se mají konat i v Rakousku.

Německo se loni rozhodlo do roku 2022 úplně upustit od výroby elektřiny z jádra, kterou má nahradit větší využívání energie z konvenčních a obnovitelných zdrojů.