Nedostatek čipů dusí trh. Prodej aut v Německu a Británii v červnu dramaticky klesl

Spolkový úřad pro motorová vozidla uvedl, že v Německu se prodej aut v červnu propadl o 18,1 procenta na 224 558 vozů.

Spolkový úřad pro motorová vozidla uvedl, že v Německu se prodej aut v červnu propadl o 18,1 procenta na 224 558 vozů. Zdroj: Audi

Prodej nových aut v Německu a v Británii v červnu prudce klesl, v Británii byl nejnižší pro tento měsíc od roku 1996, ukazují  data místních svazů. Na automobilový průmysl má negativní dopad hlavně nedostatek mikročipů a surovin. V Německu se ale snížil i prodej elektromobilů, který naopak v poslední době výrazně rostl.

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) uvedl, že v Německu se prodej aut v červnu propadl o 18,1 procenta na 224 558 vozů. Za leden až červen se pak snížil o 11 procent na 1,24 milionu. Prodej čistě elektrických aut klesl o 3,5 procenta na 32 tisíc a zaznamenal už druhý měsíční pokles v letošním roce. Předtím se snížil v dubnu. Za pololetí však prodej elektromobilů vzrostl, a to o 12,5 procenta.

Počet registrací nových aut v Británii se v červnu snížil o 24 procent na 140.958 vozů, vyplývá z údajů britského svazu výrobců a prodejců aut SMMT. Prodej bateriových elektrických vozů o 14,6 procenta vzrostl, prodej hybridních elektrických vozů se naopak o 36,5 procenta snížil. Celkem teď mají elektromobily a hybridní vozy na celkovém prodeji aut více než pětinový podíl.

Za pololetí počet registrací nových aut v Británii klesl o 12 procent na 802 tisíc vozů. To byl druhý nejslabší počet za první pololetí od roku 1992.

"Nedostatek polovodičů dusí trh s novými auty ještě více než loňská omezení pohybu," uvedl generální ředitel SMMT Mike Hawes. Za celý letošní rok se očekává nárůst prodeje aut na 1,72 milionu z loňských 1,65 milionu.