Největší investice za víc než čtvrtstoletí: Unipetrol staví novou výrobnu plastů

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Ve stínu dosluhující jednotky na výrobu polyetylénu zahájil Unipetrol výstavbu nové polyetylénové jednotky za 8,5 miliardy korun. Jde o největší investici do české petrochemie po roce 1989. Po roce 2018, kdy by se nová jednotka měla rozběhnout, bude litvínovská chemička nově vyrábět vysokohustotní polyetylén, který se stále více používá v automobilovém a stavebním průmyslu či ve zdravotnictví. Ročně nová jednotka vyrobí 270 tisíc tun plastových granulí.

„Díky této investici se zvedne váha Unipetrolu ve skupině Orlen,“ tvrdí Wojciech Jasinski, generální ředitel polské PKN Orlen. Unipetrol je už teď hlavní výrobce polyetylénu v rámci skupiny Orlen. Díky nové jednotce se produkce plastů zvýší o 150 tisíc tun za rok. Krátkodobě může výroba plastů vzrůst proti dnešku ještě více. Původně měla nová jednotka nahradit dosluhující zařízení ze 70. let minulého století, která má kapacitu 120 tisíc tun. Pokud bude i za dva roky poptávka po nízkohustotním polytelylénu, který stará jednotka vyrábí, bude ji Unipetrol provozovat dál.

Polské matce se dlouho vyčítalo, že do tuzemských rafinérií neinvestuje. To se nyní mění. „Zahájení stavby je signál, že PKN Orlen chce do Unipetrolu investovat, aby byl i do budoucna konkurenceschopný,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka, když spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem a zástupci firmy zabetonovali listinu o začátku stavby do základního kamene nového zařízení. „Další investice do českých závodů by měly vyplynout ze střednědobé strategie na roky 2018 až 2022. Na ní teprve pracujeme,“ dodává generální ředitel Unipetrolu Marek Switajewski.

Výstavbou nové jednotky sází Unipetrol na růst poptávky po vysokohustotním polyetylénu. Do roku 2030 by evropská spotřeba měla podle odhadů firmy vzrůst o 43 procent. „Očekáváme, že se nám provoz nové jednotky promítne pozitivně do hospodářských výsledků,“ tvrdí Switajewski. Marže z vysokohustotního polyetylénu jsou vyšší než u dosud vyráběného plastu s nižší hustotou.

Nyní výrobu polyetylénu v Litvínově brzdí loňská havárie etylénové jednotky, která produkuje vstupní surovinu pro výrobu plastů. „Opravy jdou podle plánu. Na konci v června začneme uvádět etylénovou jednotku do provozu. Na plnou kapacitu pojede na podzim,“ říká Switajewski. Zatím Unipetrol etylén nakupuje a do Litvínova ho dopravuje etylénovodem z Německa. Výroba ovšem kolísá podle dostupnosti suroviny na trhu.

Benzín v červnu bude
Výpadky v zásobování pohonnými hmotami v Česku v příštích týdnech nehrozí, ubezpečil premiér Bohuslav Sobotka. Stát nebude muset sahat ani do hmotných rezerv.Unipetrol musel kvůli závadě zastavit výrobu v kralupské rafinérii, která na trh dodává především benzín. Litvínovská rafinérie, která vyrábí více nafty, jede na 80 procent kapacity. Unipetrol zatím závadu analyzuje. Odstávku zatím odhaduje na několik týdnů. „Chybějí pohonné hmoty pro naše zákazníky nakupujeme na trhu,“ vysvětluje mluvčí firmy Mikuláš Duda.