Největší světový těžař zlata bude kvůli pádu ceny masivně propouštět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Největší světový těžař zlata Barrick Gold propustí až třetinu zaměstnanců svého ústředí a regionálních správních poboček. Společnost tak potvrdila informace, které médiím předtím poskytly informované zdroje z firmy. Barrick se tak připojil k jiným velkým těžařským společnostem, které v reakci na letošní silný propad cen zlata propouštějí, omezují výdaje na průzkum a ruší nové těžební projekty.

Další globální těžař drahých kovů Newmont Mining tento měsíc oznámil, že během tří měsíců zruší ve své základně v Denveru nejméně třetinu míst. Australská společnost Newcrest Mining sdělila, že kvůli pádu ceny zlata odepíše z hodnoty svých aktiv zhruba šest miliard amerických dolarů (asi 118 miliard korun).

Barrick Gold oznámil, že zruší zhruba sto ze 400 míst v administrativě, z valné části v Torontu. Další místa se škrtnou v regionálních kancelářích, zejména ve Vancouveru. Propouštění je podle firmy součástí snahy o „zeštíhlení organizace a snížení nákladů v těžkém podnikatelském prostředí“.

Zdroje z firmy dnes agentuře Reuters řekly, že o propouštění informoval minulý týden šéf společnosti Jamie Sokalsky na emocionálně poznamenaném setkání se zaměstnanci ústředí. Rušení míst v Torontu má podle zdrojů začít už dnes a tento týden má i skončit.

Firma připravuje propouštění i na některých dolech v USA a v Austrálii. Barrick má v celém světě více než 25 tisíc zaměstnanců.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let

Vývoj ceny zlata za posledních 5 letVývoj ceny zlata za posledních 5 let | kitco.com

Cena zlata se jen v průběhu minulého týdne propadla asi o sedm procent a dostala se pod 1300 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu), což je minimum za téměř tři roky. Od začátku roku cena ztrácí přes 20 procent. Zlato už je asi třetinu pod svým rekordním maximem 1920,30 dolaru ze září 2011 a letos jej zřejmě čeká první pokles po 12 letech vytrvalého cenového vzestupu.

S cenou zlata padají také akcie jeho těžařů. Například akcie Barrick Gold za poslední rok ztratily více než polovinu hodnoty a nyní se jejich kurz na torontské burze pohybuje na minimu za 20 let. Dnes akcie Barrick Gold vykazovaly pokles o více než čtyři procenta, zatímco zlato oslabilo o jedno procento na zhruba 1285 dolarů za troyskou unci.