Německá RWE šetří, snižuje počet divizí. Česka se to nedotkne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Německá energetická skupina RWE omezí počet svých lokálních divizí a provede změny v nejvyšším managementu. Chce tak zlepšit řízení v oblastech jako jsou rozvodné sítě a prodej elektrické energie maloodběratelům. RWE působí také v Česku, z oznámení firmy ale vyplývá, že fúze se mají týkat pouze jejích divizí v Německu.

Německé energetické firmy se nyní potýkají s obtížemi kvůli slabé poptávce po energiích v Evropě. Vliv má ale i rozkvět obnovitelných zdrojů energie, které mají prioritu při připojení do elektrárenské sítě před konvenčními paroplynovými a uhelnými elektrárnami.

Analytici už dříve upozorňovali, že právě složitá a komplexní struktura skupiny je tou hlavní příčinou, proč RWE tak pomalu reaguje na masivní nástup zelených energií v Evropě. RWE, která je druhým největším energetickým koncernem v Německu, má podle serveru Handelsblatt nyní více než 100 dceřiných firem a dcer těchto dcer.

Nižší počet společností

Počet společností s ručením omezeným by se měl snížit o 30 procent, počet akciových společností o 60 procent a počet dozorčích rad dokonce o 70 procent, upozornila agentura DPA. Skupina hodlá počet svých součástí zredukovat hlavně prostřednictvím fúzí. Rušení pracovních míst by během reorganizace prioritou být nemělo.

Skupina také rozšíří výkonnou radu o tři další členy. Má to zlepšit řízení v sekci obnovitelných zdrojů energie, kde se jí dosud příliš nevedlo. Lepší kontroly by tak chtěla dosáhnout i v oblasti maloobchodu, sítí a konvenční výroby energie.

Menší byrokracie, jednodušší fungování

RWE si od změn slibuje menší byrokracii, zjednodušení rozhodovacích procesů a posílení spolupráce uvnitř firmy. Vedení podniku doufá, že změny firmě pomohou ustát krizi v odvětví.

„Nová RWE bude rychlejší a pružnější, jak vyžadují dalekosáhlé změny na trhu s energií,“ uvedl ve sdělení výkonný ředitel koncernu Peter Terium, jehož plány dnes potvrdila dozorčí rada koncernu. Novinářům podle agentury Reuters řekl, že jednou z možností zůstává rozdělení celé skupiny, cílem to ale není. Obdobný krok loni v listopadu oznámil německý konkurent E.ON. Terium ovšem dodal, že on sám takový postup nepreferuje.

RWE chce oznámené změny uskutečnit do začátku roku 2017. Firma neuvedla, kolik by díky rozsáhlé reorganizaci mohla ušetřit.