Německé firmy proti břidlicovému plynu: chtějí zakázat těžbu

Plynová zásobník, ilustrační foto

Plynová zásobník, ilustrační foto Zdroj: ctk

Potravinářské a vodárenské podniky v Německu volají po zákonu, který by v zemi zakázal těžbu břidlicového plynu pomocí takzvaného hydraulického frakování. Firmy se obávají, že by taková těžba znehodnotila zdroje podzemní vody v Německu.

K výzvě se spojilo přes 700 německých firem. Podle serveru Spiegel Online jsou mezi nimi vodárny z Porúří, členové německého pivovarnického svazu, svazu výrobců nealkoholických nápojů nebo podniky, které prodávají minerální vody.

„Dokud nebudou k dispozici dostatečné vědecké poznatky, nebudou vyhodnocena všechna rizika pro zdraví a pro životní prostředí a nebudou přijata opatření, která by těmto hrozbám zabránila, bude nasazení frakovací techniky nezodpovědné,“ uvedly firmy ve společném prohlášení.

Plyn na deset let

Podle odhadu geologů se na německém území nachází zásoby břidlicového plynu, které by pokryly spotřebu zemního plynu v zemi po dobu deseti let. Firmy ale uvedly, že čistota vodních zdrojů a zdraví obyvatel by měly vždy mít přednost před energetickými či hospodářskými zájmy země.

Německá konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD), které jednají o vytvoření vlády, se už zavázaly uzavřít moratorium na těžbu břidlicového plynu. Podniky sice takové moratorium vítají, nepovažují ho ale za dostatečně silný právní nástroj, a proto volají po zákazu hydraulického frakování.

Americký úspěch

Těžba plynu z břidlicových hornin prožívá boom ve Spojených státech. Díky rozmachu těžby se v USA výrazně snížila cena plynu, což poskytuje výhody americkým průmyslovým podnikům. Ekologové ale tvrdí, že hydraulické frakování, při němž se plyn uvolňuje rozbíjením podzemních hornin pomocí chemikálií rozpuštěných ve vodě, může ohrozit zásoby podzemní vody ležící nad ložiskem plynu.

Evropské země se zatím k těžbě břidlicového plynu staví spíš zdrženlivě. Kromě ekologických aspektů brání těžbě i větší hustota zalidnění. V Evropě jsou navíc jiné geologické podmínky než v USA a odhady zásob plynu se nemusí shodovat se skutečností. Například Polsko, které se k těžbě stavělo vstřícně, muselo výrazně odhady výrazně snížit.

Pět zemí s největšími technicky vytěžitelnými zásobami břidlicového plynu
PořadíZeměZásoby v bil. m3
1Čína30
2Argentina23
3Alžírsko20
4USA19
5Kanada16

Zdroj: EIA