Německé RWE klesl zisk o 36 procent. Zhoršila výhled

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: glasseyes view CC BY-SA 2.0 Flickr

Německé energetické skupině RWE klesl zisk za první čtvrtletí letošního roku skoro o 36 procent na 838 milionů eur, zhruba 23 miliard korun. Pokles zisku i nižší provozní výsledky zdůvodňuje mimořádně mírnou zimou a pokračující krizí v oblasti konvenční výroby elektrické energie.

Zisk německé skupiny, který se používá při výpočtu dividend, se za první tři měsíce roku snížil o 35,5 procenta z 1,3 miliardy eur před rokem. Hrubý provozní zisk za první tři měsíce roku klesl o více než 15 procent na 2,6 miliardy eur. Provozní výsledek se snížil o více než 18 procent na 1,9 miliardy eur.

„První čtvrtletí odrazilo složité podmínky v energetickém sektoru,“ sdělil generální ředitel firmy Peter Terium. RWE zároveň snížila výhled pro aktuální rok. Zohlednila přitom prodej své divize těžby plynu a ropy DEA, kterou v březnu za 5,1 miliardy eur prodala ruskému magnátovi Michailu Fridmanovi.

Celkový letošní zisk EBITDA nyní předpokládá na úrovni 6,4 až 6,8 miliardy eur. Původní odhad byl na úrovni 7,6 až 8,1 miliardy eur. Mimo to nově počítá mimo jiné i s nižším celoročním provozním ziskem.

RWE je druhým největším poskytovatelem veřejných služeb v Německu. Působí také v České republice, kde je největším hráčem na trhu s plynem.