Německu chybí na likvidaci jaderných elektráren až 30 miliard eur

Chladicí věž německé jaderné elektrárny Mülheim Kärlich

Chladicí věž německé jaderné elektrárny Mülheim Kärlich Zdroj: Wolkenkratzer, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Prověrka německých energetických firem odhalila velký nedostatek financí, které si provozovatelé jaderných elektráren mají odkládat stranou na jejich pozdější likvidaci. Podle jejích výsledků, které má k dispozici deník Handelsblatt, chybí čtyřem velkým koncernům E.on, RWE, Vattenfall a EnBW až 30 miliard eur.

Energetici dosud na uzavření jaderných elektráren odložili stranou 39 miliard eur, ukázala prověrka nařízená ministerstvem hospodářství. Podle auditorů ze společnosti Warth & Klein ale firmy počítají se každoročním zhodnocením těchto peněz o 4,5 procenta, což se při nynějších nízkých úrokových sazbách ukazuje jako nereálné.

Oficiální výsledky auditu zatím nejsou k dispozici a k informacím německého listu se odmítli vyjádřit jak energetici, tak zástupci ministerstva. Neproběhl ještě také zátěžový test, který má ukázat aktuální hodnotu majetku energetických firem, který slouží jako ručení za závazky vůči státu.

Podle neveřejných informací ale energetické koncerny odmítají nejextrémnější scénář budoucího vývoje ekonomiky, podle kterého by měly úroky dosáhnout záporných hodnot. Právě v tomto případě by na uzavření a sanaci jaderných elektráren a likvidaci jaderného odpadu chybělo zmíněných 30 miliard eur.

Německé energetické koncerny v minulosti procházely pravidelným auditem prověřujícím hodnotu zástav, který měla na starost společnost PwC. Nyní ale ministr hospodářství Sigmar Gabriel zadal provedení prověrky konkurenci.