Německý energetický obr E.ON zvažuje prodej italské divize

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Největší německá energetická společnost E.ON se rozhodla prodat svou italskou divizi. Uvedl to na svém serveru list Handelsblatt. Plány na prodej divize jsou sice podle listu teprve v raném stádiu, firma prý ale již brzy začne hledat kupce. E.ON působí rovněž v České republice.

Mluvčí energetické společnosti E.ON pro internetové vydání německého listu Handelsblatt uvedl, že E.ON ustavičně zkoumá strategické možnosti pro své portfolio, a to Itálii zahrnuje. Informacil o plánovaném odchodu společnosti z Itálie však nepotvrdil.

Cena italské divize se podle listu odhaduje na více než dvě miliardy eur (zhruba 55 miliard korun). Divize patří s kapacitou 6,1 gigawattů mezi pět největších výrobců elektřiny v Itálii a je přímým dodavatelem téměř milionu zákazníků. V poslední době se nicméně potýká se slabou poptávkou a vysokými daněmi.

E.ON působí i v České republice. V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí pětinu. V oblasti plynu firma v tuzemsku disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zásobuje plynem více než 120 tisíc zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.