Německý tisk: Volkswagen dostal varování o emisích už před mnoha lety

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Německý automobilový koncern Volkswagen byl již před lety varován před používáním softwaru, který umožňuje manipulace s emisními testy u naftových vozů. Informoval o tom dnes německý tisk. Volkswagen tento týden přiznal, že takovýto software instaloval do zhruba 11 milionů aut v celém světě.

Podle listu Bild am Sonntag interní vyšetřování Volkswagenu ukázalo, že automobilka již v roce 2007 obdržela dopis, ve kterém dodavatelská firma Bosch varuje před možným nezákonným využíváním tohoto softwaru. Bosch prý v dopise píše, že software, který Volkswagenu dodala, není určen pro běžný provoz automobilů.

Zdroj listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung navíc uvedl, že dozorčí rada Volkswagenu v pátek obdržela interní hlášení, podle kterého automobilku před nezákonnými praktikami souvisejícími s měřením emisí v roce 2011 varoval jeden z jejích techniků.

Bez komentáře

Volkswagen se podle agentury Reuters k těmto novinovým zprávám odmítl vyjádřit. Mluvčí společnosti Bosch označil obchodní vztahy s Volkswagenem za důvěrnou záležitost.

Akcie Volkswagenu se kvůli skandálu kolem falšování emisních testů tento týden propadly o více než 33 procent, tržní hodnota podniku se tak snížila asi o 27 miliard eur (přes 730 miliard korun). Skandál vypukl minulý pátek, kdy Volkswagen z falšování testů obvinila americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA). Skandál tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.